Kenyér mindenkinek kell

A Jászok Egyesülete nyári szünet utáni első összejövetelén a Pest megyei Megyeházán Ilonka Boldizsár, a Jászapáti Sütőház Kft. stratégiai igazgatója mutatta be családi vállalkozásukat.

A kenyér- és pékárugyártó vállalat 1995-ben alakult, és mára Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legnagyobb sütőipari vállalkozása. A száz százalékban magyar tulajdonú cégnek Jászapáti mellett Kunszentmártonban és Jászalsószentgyörgyön is van sütipari üzeme. A kunszentmártoni üzemben a kenyéráruk és cukrásztermékek mellett zsemlemorzsát is gyártanak, a jászalsószentgyörgyi üzemben pedig a friss pékáruk és kenyér mellett sajtostallér is készül, többféle ízben. A három üzemből több mint 250 partnert szolgálnak ki 40 féle kenyérrel, 120 fajta péksüteménnyel és 70 féle cukrásztermékkel.

A cég vezérelve a természetes, házias ízek előtérbe helyezése, fontosnak tartják, hogy termékeik finomak, egészségesek és egyediek legyenek. Elsődleges céljuk, hogy az egészséges táplálkozás az emberek életének szerves részévé váljon és ezért igyekeznek megfelelni az egészségtudatos vásárlók igényeinek. A jelszó: A vevő a király!, azaz amit a vevő kér, azt kell gyártani. Ennek jegyében szerepel kínálatukban 40 féle kenyér, s az egészséges életmódhoz kötődő termékek mellett a régi, hagyományos kenyértechnológiát is alkalmazzák.

„Aki kenyeret ad, életet ad, és ha megszentelik, akkor még a léleknek is ad egy kis támogatást, és a lelket is táplálja” – idézte a mondást Ilonka Boldizsár. A sütemények között megtalálhatók a tradicionális, saját receptúra alapján készülő házi sütemények, torták is. A folyamatos termékfejlesztés biztosítja a változatosságot, vevőik jelentős családi eseményekre klasszikus és egyedi tortákat egyaránt választhatnak.

A Sütőház Kft.-nél is meghallották az idők szavát, most azon dolgoznak, hogy a számítógép vezérelje a gyártás folyamatát. A jövő, hogy számítógép kapcsolja be a kemencét, a hűtőkelesztőt és amikorra a pék bemegy, a hűtőkelesztőben elkészített termékeket csak ki kelljen venni és áttenni a kemencébe, aminek a fűtését szintén számítógép vezérli. Az eltelt 27 év alatt két nehezebb esztendőt leszámítva a cég nyereséges volt, a pénzt mindig visszaforgatták fejlesztésekbe.

Mára már takarékossági tervük is van, arra, hogyan lehet egy járvány vagy háború okozta problémákat túlélni- mondta Ilonka Boldizsár, aki szerint van egy tűréshatár, aminél tovább nem lehet a kenyér árát emelni, még akkor is ha az íz, a frissesség legyőzi az árakat.

Végül megtudhattuk azt is, miért görbe a kifli és honnan származik a perec. A Jászok Egyesületének következő rendezvénye november 24-én lesz, vendége pedig tagtársunk dr. Szabó Enikő helyettes tisztifőorvos, aki a Covid-járvány tapasztalati osztja meg.

 

Ilonka Boldizsár

Ilonka Boldizsár Jászberényben született, Nagykörösön tanult, majd Budapesten érettségizett. A pék szakma családi hagyomány volt náluk, édesapja is ezt a szakmát művelte. Iskolái elvégzése után a Jászság több üzemében dolgozott művezetőként, majd üzemvezetőként. Előbb a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja, alelnöke, majd elnöke hat évig. Beválasztották a Pékek Világszövetségébe, egy év múlva az alelnöki pozíciót töltötte be. A Pékek és Cukrászok Világszövetségének megalakulása után nyolc évig az alelnöke volt, jelenleg örökös tiszteletbeli tagja. Számok pék- és cukrász világbajnokságon zsűrizett, rendkívül sok tapasztalatot szerezve a szakmai munkával. Évek óta a Szent István napi kenyérverseny zsűrijének elnöke.

Bognár Mária

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?