Petőfi Sándor nyomában – erdélyi körutazás

A Határtalanul! program – HAT-20-02-0088 keretében a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tanulói ötnapos túrát tettek Erdélyben. A Petőfi Sándor nyomában elnevezésű körutazásról az alábbi beszámolót készítették.

 Május 30-án hajnali 5 órakor indultunk ötnapos erdélyi utunkat. Első célállomásunk Nagykároly volt. Megtekintettük a Teleki-kastélyt, megkerestük a városhoz több szálon kötődő Petőfi Sándor szobrát, elsétáltunk a valamikori Aranyszarvas fogadóhoz, ahol először pillantotta meg Petőfi Sándor Szendrey Júliát.

Erdőd várában töltöttünk egy kis időt, ahol Petőfiék az esküvőjüket tartották. Az első napunk utolsó állomása a koltói Teleki-kastély volt. Érdeklődve hallgattuk Petőfi és Teleki találkozását, ahol Petőfi mondhatni arcátlanul a kastélyt elkérte Telekitől hat hétre, úgy, hogy csak kettesben maradjon újdonsült feleségével.

Másnap Marosvásárhelyre utaztunk, ahol találkoztunk testvériskolánk diákjaival és tanáraival. Közös programon vettek részt a gyerekek: kosárlabda, foci és kézilabda meccseket játszottak. A délután egy részét is együtt tölthették el tanítványaink a marosvásárhelyi diákokkal, városnézésen vehettünk részt. Ennek keretén belül meglátogattuk a gyönyörű szecesszió jegyében épült Kultúrpalotát is.

A reggelit napon felkerestük a kincses Kolozsvár legfontosabb látnivalóit. Elsétáltunk a Házsongárdi temetőhöz is. Délután a tordai sóbánya varázsolt el bennünket lenyűgöző méretével, „játszóterével”.

A negyedik napon Segesváron a történelmi központot jártuk be. Megtekintettük a gyönyörű kilátást az Óratoronyból. Végigjártuk a lépcsősort, amelyet a diákok számára készítettek és be is fedték, hogy rossz idő esetén is használhassák. Majd Petőfi szobrát is megtekintettük, amelyet a Csizmadia bástyák közötti kis téren állítottak fel. Fehéregyházán koszorút helyeztünk el a Petőfi Múzeum Petőfi szobránál. Megtekintettük a közvetlenül az országút mellett található Ispánkutat, a költő feltételezett elestének helyszínéhez közel emelt emlékművet. Székelykeresztúron felkerestük Petőfi körtefáját és a kúriát, ahol a költő utolsó éjszakáját töltötte. A délután jelentős részét a kőrispataki Szalmakalap Múzeumban töltöttük, ahol megismertük a székely székeken, illetve egyes településeken élő lakosok által használt, csak az avatott szemlélő számára árulkodó eltéréseket mutató kalapfajtákat. Néhány szalmadísz készítésébe is beleleshettünk, és a kalapvarrás művészetébe is belepillanthattunk.

Az utolsó napon megálltunk Bánffyhunyadon a 13. századi református templomnál. Adománnyal támogattuk a templomot, ill. a református közösséget.

Az öt nap alatt osztályunk összekovácsolódott, hiszen közösen jártuk végig Erdély különböző megyéit (Szatmár, Kolozs, Maros), közös élményeket gyűjtöttünk, és megérintett minket a történelem és Petőfi gazdag életútja. Igen fárasztó, de élményekben, érzelmekben gazdag, sikeres utazáson vehettünk részt. Köszönet Fekete Viktória, Nagyné Sipos Marianna és dr. Zrupkóné Pernyész Lívia tanárnőknek a szervezésért.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?