Szlovákiában túráztak a Szent István-os diákok

Két évig lapult a fiókban a nyertes HAT-20-01-0562 pályázat, s május 30-án végre útnak indultak ötnapos felvidéki kastélytúrára a diákok, akik az előkészítő foglalkozáson megismertük a meglátogatandó felvidéki célterület kultúráját, nevezetességeit, múltját és jelenét.

Első megállónk Korponán volt, ahol megnéztük a város főterén a Szentháromság-szobrot, melyet később több városban is láttunk. Következő úticélunk a Felvidék egyik legszebb bányavárosa, Besztercebánya volt. A bátrabbak felmásztak az Óratoronyba, és onnan csodálhatták meg a gyönyörű kilátást. Körmöcbányán a várnegyedben tettünk sétát idegenvezetőnk segítségével. A Pénz- és érmemúzeumban megtekintettünk egy érdekes kiállítást a körmöci érme- és pénzverde történetéről. Másnap Selmecbányára, az ezüstbányászat fellegvárába utaztunk, amely már Mátyás korában is a magyarországi arany- és ezüstbányászat központja volt. Felgyalogoltunk az Újvárhoz, másnéven a Leányvárhoz, s még aznap meghódítottuk Bajmóc-várát. Mindenki ámulattal csodálta a várkastélyt, mert kívülről olyan volt, mintha egy mese helyszínére csöppentünk volna. A Pálffyak kezében lévő kastélyban Rákóczi Ferenc portréját is láthatjuk. A vár nemcsak kívülről meseszép, de belső berendezéseit, kialakítását is érintetlenül őrizte meg évszázadokon át.

Nem maradt ki a túrázásból a Vöröskői-vár, majd Nagyszombat, a Felvidék Rómája sem. Délután felküzdöttük magunkat a Csejtei-várromhoz, amely – legalábbis a korabeli vádirat szerint – a fiatal lányok százait halálba küldő Báthory Erzsébet grófnő titkait őrzi. Persze mindez csak legenda, vagy nem?

A következő napon úticélunk Nyitra városa volt. A délutánt Zoboralján, majd Alsóbodokon töltöttük, ahol láthattuk az Esterházy János Emlékmúzeum tárlatát. Később a hamvait magában foglaló sziklabarlangnál elhelyeztük koszorúnkat.

Az utolsó nap Szentgyörgyön kirándultunk, megtekintettük kívülről a dévényi várat, mely Magyarország határerődítményei közé tartozott, majd sétát tettünk a Duna-Morva folyók összefolyásnál, ahol a vasfüggöny emlékműnél a kommunista rendszer áldozatairól is megemlékeztünk. Kirándulásunk utolsó állomásaként ellátogattunk egykori koronázó városunkba, Pozsonyba. A várból lesétáltunk az Óvárosba, ahol megtekintettük a város egyéb nevezetességeit. Elfáradva, de élményekkel teli érkeztünk haza Jászberénybe.

Köszönjük ezt a csodálatos utat kísérő tanárainknak: Béres Gábor bácsinak, Jakkel Imre bácsinak és Majzik Zsuzsa néninek!

 

Vélemény, hozzászólás?