A jászberényi Margit-sziget közösségi funkcióinak bővítése

Jászberény Városi Önkormányzat 2018. december 14-én támogatási kérelmet nyújtott be a TOP7.1.1-16 kódszámú „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva az alábbi címen: A jászberényi Margit-sziget közösségi funkcióinak bővítése a városi közösségi kohézió és identitás megerősítése érdekében – TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2018-00023. A kérelem pozitív elbírálásban részesült, a Támogatási Okirat kiállítására 2019. február 27-án került sor, a projekt 2019.04.01-el kezdődött meg.

A támogató az Területi Operatív Programok Irányító Hatósága. A projekt teljes bruttó összköltsége: 128.557.709 ,-Ft, melyből 115.000.000,- Ft vissza nem térítendő támogatás formájában az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból került támogatásra.

A projekt tartalma: A projekt átfogó célja, olyan fizikai terek megújítása, amelyek befogadják a város közösségeit, teret adnak kulturális és egyéb tevékenységeiknek, illetve olyan közösségi fejlesztés szükséges a városfejlesztési célok megvalósításához, melyek „Zöld város” program kiegészítéseként összekapcsolják az egyéb TOP forrásból megvalósuló fejlesztéseket.

A Margit-sziget, mint Jászberény város „zöld szíve” jelenleg kihasználatlan volt, csupán az évente pár alkalommal megszervezett rendezvények helyszínéül szolgál. A projekt megvalósításával célunk volt, hogy a város központjában elhelyezkedő Margit-sziget a település teljes lakossága számára kedvelt közösségi térré alakuljon ki. Ennek eléréséhez új funkciók telepítését, valamint a sziget és a kulturális terek közötti könnyebb átjárhatóságot biztosítottunk.

A tervezett beavatkozás keretében négy új közösségi funkciót kapott a Margit-sziget: 1. új játszó elemek telepítése, mely hiánypótló a belvárosban, 2. a meglévő fitnesz sportpark dinamikus elemekkel történő bővítése, 3. gyaloghíd építése a Margit-sziget és a Szabadtéri színpad között, mely összekapcsolja a zöld szigetet a jól működő kulturális térrel, 4. gyalogsétány építése, mely a gyaloghíd megközelítését biztosítja.

Ezen kívül az egyik legfontosabb eleme a beruházásnak a Riszner sétány útburkolatának felújítása volt. A sétány központi szerepet tölt be a Margit-sziget, a Szabadtéri színpad, valamint a Kapitány kert megközelíthetőségében. A projekt tervezett befejezése: 2020. december 28. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt a https://www.jaszbereny.hu/palyazatok/ oldalon olvashatnak.

fotó: Gémesi Balázs

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?