Egyensúlyban önmagunkkal

Június utolsó hétfőjén, a Jászkerület szervezésében Zsiga Attila volt az Életigen-klub vendége a Főnixben. A karantén utáni első program előadóját Suhaj Csilla mutatta be a maroknyi közönségnek.

Zsiga Attila lelki gondozó, életmód tanácsadó, vagy ahogy saját magát aposztrofálja; hippi, az élet négy nagy motivációját – a függetlenségi vágyat, a közösséghez tartozást, az állandóság keresését és a kalandvágyat – vonta párhuzamba az univerzum működésével.

Az emberi élet működése közben páronként négy nagy ellentét feszül egymásnak. A közösségi lét igénye az egyéniség kihangsúlyozásának vágyával kerül összeütközésbe. Ez az állapot hasonlít az univerzum gravitációjához és a folyton táguló világűrhöz. A változás keresése szintén ellentétes erőként van jelen az állandóság biztonságával szemben. Ezek az állapotok hasonlatosak a Nap és a Föld viszonyához. Személyiségünk akkor egészséges, ha megtaláljuk az egyensúlyt a négy nagy motiváló erő között. A világegyetem egyensúlya szintén csak akkor biztosítható, ha minden elem, vonzás, taszítás, mozgás és állandóság a helyén van. Bármelyikük túlsúlyba kerül, akár életünk mozgatórugóit, akár a mindenséget vizsgáljuk, a világ kibillen tökéletesen megalkotott egyensúlyából.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?