Néhány gondolat a Lehel Vezér Gimnázium 2019-20-as tanévéről

Véget ért a 2019-20-as tanévünk. Egy olyan tanév, amelyre példát, ha volt is, csak a régmúltban lehetne találni. Az elmúlt évtizedekben ezek az utolsó hetek, napok mindig boldog várakozással, zsongással teltek. A táblára felkerültek egyesével a várva várt betük, amelyek június 15-én a Vakáció! felirattá egészültek ki. De most az iskola épülete csendes, immár március közepe óta.


Mindenki tudja, hogy digitális oktatásra állt át a köznevelés egésze, így a mi intézményünk is. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzájárult ehhez. Köszönöm a fenntartó Jászberényi Tankerületi Központnak, hogy biztosította a működésünk objektív kereteit; kollégáimnak, akiknek komoly munkája töltötte meg tartalommal ezeket az új „lehetőségeket”; a tanulóinknak, aki felmérték azt, hogy ez az ő érdeküket szolgálja, az ő hasznukra lesz, s ezért velünk együtt dolgoztak; s a szülőknek, akik, ahogy mindig is, mellettünk, s gyermekeik mellett voltak, s támogatták erőfeszítésinket.

Mindenki tette a dolgát. De elmaradtak programjaink, kirándulásaink, a versenyek félbemaradtak. Végzőseink számára külön emberpróbáló időszak volt. Hisz érettségire való felkészülésük utolsó pár hete már ilyen, nem ideális körülmények között zajlott, s így vágtak neki a nagy erőpróbának. Büszkék vagyunk rájuk, hiszen jól helytálltak ebben a nehéz időszakban. De biztos vagyok benne, hogy nem ez volt számukra a legnehezebb próbatétel, hanem az, hogy nem tudtak évszázados hagyományoknak megfelelően búcsút venni alma materüktől, elmaradtak a „tanárbúcsúztatások”, búcsú az osztályfőnöktől, a szerenád, a bolondballagás, s életük egyik legszebb pillanata, a ballagási ünnepség. Próbáltuk elviselhetővé tenni azzal, hogy alternatív ballagási műsort szerveztünk.

Iskolánkban nagyon komoly hagyományai vannak a tehetséggondozásnak. Ennek egyik fontos része a versenyekre történő felkészítés, azokon való részvétel. Csonka lett ebből a szempontból is a tanév, hisz a versenyek legnagyobb része, a döntők, tavaszi időszakban zajlanak. De így is sok-sok szép eredmény született, ezeket részletesen meg lehet tekinteni a gimnázium honlapján. Érdemes!

Mivel a cikk terjedelme véges, így kénytelenek vagyunk csak három eredményt kiemelni, a teljesség igénye nélkül. A 11-12. évfolyamosok számára rendezett legrangosabb tanulmányi verseny az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, azaz az OKTV. Nehézségét mi sem bizonyítja jobban, hogy már jó eredménynek számít, ha a második fordulóba bejut a tanuló. Iskolánk 8 diákjának is sikerült ezt elérni. (zárójelben a felkészítő szaktanár neve szerepel): matematikából Rusvai Miklós 12.N (Rusvainé Barta Márta), angol nyelvből Ivanics Márk 11.C (Szabó András), Kálmán Zalán 11.N (Kecskésné Szórád Judit), biológiából Nagy Emőke 11.N (Fábián Nikolett, Rigó András). Hárman egészen a döntőig jutottak. Ez azért is fontos, mert az itt szerzett helyezés pluszpontot jelent a felvételi vizsgán. A három tanuló eredményei a következők:

OKTV országos 34. hely Horváth Boldizsár 11.N (Varga Ferenc)

OKTV földrajz országos 34. hely Vincze Ákos 11.N (Fábián Nikolett)

OKTV fizika országos 24. hely Rusvai Miklós (12.N) (Tábi Gizella)

OKTV földrajz országos 12. hely Futó Ákos 12.A (Fábián Nikolett)

Gratulálunk minden versenyző diákunknak.

Akármennyire is működött az új rendszer, azért csak nem volt az igazi. Hisz egy iskola diákokkal, tanárokkal, órákkal, vidámsággal, feleltetésekkel, szünetekkel, évzáróval, bizonyítványosztással lehet csak teljes. Nem véletlenül írtuk ki a könyvtárunk ablakába: HIÁNYOZTOK. Mindannyian reméljük, hogy szeptember 1-jén, reggel 8 órakor az évnyitón, amely egy kicsit nagyobb lesz a megszokottnál, hisz sok-sok mondanivalónk lesz, ismét találkozunk.

Antics István

igazgató

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?