Egészségnap az emlőrák ellen

A Svájci Hozzájárulású Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Jászapáti Praxisközössége november 6-án, pénteken 14 órától a Pájer Antal Művelődési Házban települési Egészségnapot szervezett Jászapátin. A rendezvény apropóját az adta, hogy október az emlőrák elleni küzdelem hónapja volt világszerte.

A rendezvényt Gőzné Rusvai Júlia védőnő nyitotta meg, majd az Egészségnap fővédnöke, Farkas Ferenc polgármester tartott gondolatébresztő beszédet. Ezután a Newstyle Fanatx Jászapáti hip hop táncsoport bemutatóját tekinthették meg a résztvevők, amellyel a mozgás szeretetét igyekeztek hangsúlyozni.
Ezt követően Elek Ágnes, népegészségügyi koordinátor hívta fel előadásával a figyelmet az emlőrák kockázati tényezőire, az önvizsgálat és a szűrővizsgálat jelentőségére a korai felismerésben. Majd Bakos Judit, dietetikus a daganatos betegségek megelőzésére szolgáló egészséges táplálkozás rejtelmeiről beszélt a hallgatóságnak Színes ételek jótékony hatása az emberi szervezetre címmel.

Az előadások után Ádámné Vágó Krisztina, gyógytornász „rózsaszín” tornát tartott a színpadon a jelentkező kicsiknek és nagyoknak, akik nagy örömmel vettek részt ezen a színes szalagokkal tarkított zenés gyógytornán.
A program ideje alatt a vendégek különféle szűrővizsgálatokon vehettek részt: vérnyomás- és vércukormérés, testzsír-százalék mérés, BMI (testtömeg-index) számítás, véroxigén-szint mérés, boka-kar index, érszűkület vizsgálat Doppler-ultrahanggal. Az érdeklődőket dietetikus várta táplálkozási tanácsadással, illetve Elekné Nagy Ágnes kozmetikusnak tehették fel kérdéseiket kozmetikai, bőrápolási témákban, és elsajátíthatták az arc-, szem- és szájformájukhoz illő smink készítését is. Közben Oláhné Birkás Ilona, védőnő emlő demonstrációs eszközön az emlő önvizsgálat helyes menetét mutatta meg az érdeklődő asszonyoknak.

A gyermekeket közben a Praxisközösség segéd egészségőrei a Művelődési Ház előterében rajzversennyel várták Egészséges, mint a makk jeligével. Akik nem akartak rajzolni, csillámtetkót kérhettek az ügyes kezű praxisközösségi tagoktól.

A program során a vendégek dietetikusok által összeállított egészséges ételekből álló büfében kóstolót kérhettek, turbó immun, antioxidáns szendvics, mámor álom, bruschetta fantázia néven.
Az egészségnap tombolasorsolással végződött, amelyen a rajzverseny három apró nyertesét is kihirdették, akik örömmel vették át ajándékcsomagjukat.

Az emlőrák elleni küzdelem jelképeként minden látogató rózsaszín léggömböt vihetett haza. Az ilyen és ehhez hasonló események hozzájárulnak ahhoz, hogy egy-egy betegség rövid időre a figyelem középpontjába kerüljön. Például az emlőrák, mint számos más betegség, egészséges életmóddal nagyrészt megelőzhető lenne és rendszeres szűrővizsgálattal korai stádiumban felismerve gyógyítható. Felhívás ez minden nőnek: végezzenek minden hónapban emlő önvizsgálatot és menjenek el mammográfiás szűrésre, ha meghívót kapnak!