Újdonságok az állatkertből

Tél közepén járunk, a Jászberényi Állatkert mégsem alszik téli álmot. Ilyenkor igaz, kevesebb a látogató, de a dolgozók gőzerővel készülnek a szezonra, amelyben számos újdonság várja majd a vendégeket. A fejlesztésekről és az elmúlt esztendő történéseiről beszélgettünk Kovács Ágnes gyűjteményvezető-helyettessel, aki beavatott néhány meglepetésbe is.

Az, hogy a régi épületben találkozunk azt sejteti, nincs még teljesen kész az új látogatóközpont. Mikor vehetik birtokba a dolgozók és nem utolsó sorban az ismeretszerzés szándékával érkező látogatók?

Decemberben lezajlottak a hatósági ellenőrzések, a dokumentációk igazolják, hogy mindent rendben találtak, illetve a kisebb aggályos dolgokat megoldottuk, pótoltuk. Közvetlenül karácsony előtt a hatóság műszaki átvételi határozata megérkezett és az önkormányzat részéről a használatba adás, és ezzel együtt minden kezelési tudás átadása várhatóan még januárban meg fog történni. A bútorozás szintén folyamatban van, de a látogatók szempontjából még nincs használható állapotban.

Ismereteim szerint a berendezést nem tartalmazta a projekt. Ezek szerint azóta sikerült erre is forrást találni?

Az állatkert alapítványán keresztül tudtunk jó minőségű bútorokat beszerezni. Az alapfeladatokat ezekkel már el tudjuk látni.

Az épülettel kapcsolatban mit ért kezelési tudás átadáson?

A házhoz komoly gépészet tartozik a napelemektől kezdve a padlófűtésig, a riasztórendszer üzemeltetéséig. Ezeket a kezelési ismereteket is el kell majd sajátítanunk a használatba adás során.

Ez azt is jelenti, hogy újabb alkalmazottra is szükség lehet?

Mindenképpen szükséges, hogy egy új munkatársunk teljeskörűen tudjon foglalkozni ennek a nagy épületnek a karbantartásával, üzemeltetésével, felügyeletével, hiszen a fejlesztés célja az állatkert által nyújtott szolgáltatások bővítése. A működtetés során nagyon szeretnénk a látogatóközpontot zoo-pedagógiai, ismeretterjesztő célokra is felhasználni, amit hasonlóan az állatkert korábbi hagyományaival, nagyon jól tudnak segíteni tapasztalatukkal a nagy gyakorlattal rendelkező kollégák, de az ő feladatuk továbbra is változatlan marad. Ide mindenképp új munkatárs bevonása szükséges.

Foglalkoztatottság, szakembergárda szempontjából kielégítő a jelenlegi létszám?

Hála Istennek az évet úgy kezdhettük el, hogy az előző esztendőkhöz képest most a legmagasabb a foglalkoztatotti létszám. Minden gondozói körletben megvan a három állatgondozó, akik egymást váltva el tudják látni a feladatokat. Ez számszerűen 12 plusz 1 dolgozó. Nem feledkezhetünk el Endre bácsiról, aki a takarmány beszerzését és a kisebb karbantartásokat végzi, intézi nagy tapasztalattal. Az irodai személyzet három dolgozója jól el tudja látni a feladatokat. Három pénztáros és három éjjeliőr segíti még a munkánkat. Megbízással dolgozik nálunk a két állatorvos, akik mindennapi szolgálatot teljesítenek az állatkertben. Ebből is látszik, hogy nincs szabad, kihasználatlan kapacitás az új épület működtetésére. Erre jelöltünk is van, a hosszabb betegállományban lévő irodai kollégánkat ideiglenesen helyettesítő fiatal hölgy személyében.

Mi volt a legutóbbi eset, amikor nagyobb beavatkozásra volt szükség a doktorok részéről?

Szerencsére ritkán fordul elő probléma. A gondozóink nagy rutinnal könnyen és időben felismerik, ha valamelyik állat gyengélkedik. Legutóbbi komolyabb beavatkozást az egyik oroszlánunkon, Nagylányon kellett elvégezni, amikor a körömbenövéséhez altatásra volt szükség.

Nem esett még szó a két állatkert-vezető viszonyáról. Sikerült jó szakmai kapcsolatot kialakítani?

Teljes mértékben. Sárközy Tamásnak hatalmas szakmai és gyakorlati tapasztalata, szaktudása van. Én tavaly Fercsik Péter távozása után vállaltam el mellette a gyűjteményvezető-helyettesi feladatokat. Az előző munkahelyemről, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól hoztam gyakorlati tapasztalatokat, de mindenképpen szükségem volt egy olyan emberre, aki álmából felébredve is mindent tud az állatkert működéséről. Tamással egymást kiegészítve tudjuk igazán hatékonyan működtetni a gyűjteményt.

Fentebb már említettük Endre bácsit, aki jolly jokernek tűnik az állatkert életében.

Igen, ő az, aki kapcsolatai rutinja révén be tudja szerezni a legkülönfélébb takarmányokat, eszközöket. Az egyik legspeciálisabb takarmányféleség a bambusz, amelyet a vörös macskamedvéink, más néven a kis pandák fogyasztanak. Egyrészt a Szent István Egyetem gödöllői arborétumából, másrészt az egyetem egyik kollégájának személyes felajánlásából jutunk hozzá a pandacsemegéhez.

A pandák biztosan értékelik a fáradozást, hiszen tavalyelőtt utódokkal is megajándékozták a berényi állatkertet.

Igen, nem titok, hogy az állatkert egyik büszkesége a pandakifutó, amit sikerült egészen természethű, országosan is kiváló színvonalú megoldásokkal kialakítani. Az állatkáink egész biztosan jól érzik itt magukat, mert 2018-ban két kölyök is született, ami azért is nagy öröm, mert a szülők az Európai Veszélyeztetett Fajok Programja keretében kerültek hozzánk. A kis szőrmókok gyorsan a látogatók kedvenceivé váltak. Azóta egyikük Svédország, másikuk Dánia állatkertjének lakója.

Ez azt jelenti, hogy nemzetközi szinten is működnek a fajtamentő kapcsolatok?

Természetesen. Szigorú genetikai egyeztetéseket, nemzetközi koordinációs munkát követően mi is kapunk állatokat külföldről, illetve adnunk is. Nem a program keretében, hanem egy általános állatkerti felajánlásnak köszönhetően, de Júlia, a megözvegyült kis kedves vidránk is újra párra talált egy cseh ifjú személyében. A fiút, aki az első napokban kissé megszeppenni látszott, kitörő örömmel fogadta Julcsika. Azóta úgy tűnik, jól egymásra hangolódtak, de egyelőre nem árulhatok el titkokat…

Az imént büszkeséggel emlegette a pandák kifutóját. Történtek, történnek még hasonló szépítések, fejlesztések mostanában a kifutók környékén?

A városnak több ilyen célú pályázata is elbírálásra vár. Az állatkert összes közművét és sétányait is rendbe szeretnénk hozni a közeljövőben. Tavaly a legnagyobb fejlesztés a nagy tavon átívelő fahíd rekonstrukciója volt, amit hamarosan újra birtokba vehetnek a látogatók. A tó környéke is megújult, biztonsági fémkorlátot kapott a vaddisznók kifutója. Biztonsági követelményeknek eleget téve a pápaszemes kajmán kifutója is elkészült.

Van már lakója a felújított kajmán kifutónak?

Van és meglehetősen kalandos úton került hozzánk. Sajnos az idős pápaszemes kajmánunk elpusztult, így szerettünk volna újat beszerezni. Nem találtuk sehol pápaszemes kajmánt az európai cserelistákon, viszont simahomlokút igen, így az engedélyeztetési dokumentációt erre a fajra készítettük el. Ekkor történt az, hogy az állatkertek közösségi oldalán kiposztolták, hogy a Tropicáarium elé valaki dobozba zárva lerakott egy pápaszemes kajmánt, amihez befogadó állatkertet keresnek. Természetesen elhoztuk az ott hagyott állatot, de közben megkaptuk a másik kajmánt is, így most ketten várakoznak téli szállásaikon a jó időre.

Találkozhat még egyéb új lakóval is mostanában a látogató?

Két új-guineai filanderkenguru érkezett nemrégiben, amelyek most a lajhároknál telelnek. Egy afrikai madárfajjal, az afrikai kalapácscsőrűvel is gazdagodott a gyűjtemény. Ősszel betegen hozzánk került egy kanalasgém, ami a gyógyulási időszak alatt nagyon kezessé vált, tehát látványetetések alkalmával jól megfigyelhető. A koronás darvak fiókái is látványosan próbálgatják szárnyaikat, őket szintén érdemes megtekinteni. Nem új lakók, de mindenképpen kuriózum a pingvinek sétája, ami a téli időszakban mindennapi attrakciója a Jászberényi Állat- és Növénykertnek.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?