Irány az iskolapad!

A január 1-jétől életbe lépett törvénymódosítás következményeképpen minden hatodik életévét betöltött gyermek köteles elkezdeni az iskolát, kivéve, ha szülei az Oktatási Hivatalnál kérvényezik a tankötelezettség egy évvel való halasztását.

Az érintett szülőknek január 31-ig van lehetőségük, hogy az Oktatási Hivatal felé benyújtsák kérvényeiket, amennyiben 2020. augusztus 31-ig 6. életévüket betöltött gyermeküket nem találják alkalmasnak az iskolakezdésre. Ez évtől ugyanis az új jogszabály értelmében az Oktatási Hivatal feladatköre dönteni az iskolaérettségről.

Szakmailag erős indoknak számít például a kitartó figyelem hiánya, a gyenge emlékezőképesség, a fejletlen beszéd és beszédértés, a fejletlen mozgáskoordináció, vagy az iskolakezdéshez szükséges készségek hiánya is.
A Pedagógiai Szakszolgálat szakemberei három- és ötéves korban mérik fel a gyermekek képességeit, így derül ki, hogy ki alkalmas az iskolakezdésre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint a felmentést érintő változások a hatodik életévüket betöltött, azaz tankötelessé vált gyermekek közül azokat érintheti, akik óvodáztatását a szülők további egy évvel szeretnék meghosszabbítani, amire a törvény lehetőséget nyújt. A visszaélések és az indokolatlan felmentések elkerülése érdekében a szülőknek ezután az Oktatási Hivatal online felületén (www.oktatas.hu) kell majd kezdeményezniük a felmentést, legkésőbb 2020. január 31-ig.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?