Sikeres szakosztályi munka

A Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) Háztartási Gépek Szakosztálya idei évzáró összejövetelét november 28-án csütörtökön tartotta a Szikra Galériában. Az ilyenkor szokásos menetrend szerint a 2019 évi munkaprogram értékelésére, illetve a 2020 évi tervezett munkaprogram összeállítására helyezték a hangsúlyt.

A 2019-es évben a szakosztály működése összességében sikeres volt, a kitűzött feladatok teljesültek, ismertette Kuzén Zoltán a szakosztály szervező titkára. Szikra István szakosztály titkár részletes beszámolójában a következő, 2020-as év feladatairól tartott ismertetőt. A szakosztály tevékenysége szervesen illeszkedik a GTE országos szervezetének keretrendszerébe, mind emellett megtartva a szakosztályi önállóságot, amit az a tény is fémjelez, hogy egy adott gazdasági környezetben tevékenykedik, és e tekintetben programja illeszkedik, illetve segíti a gazdasági egységek – vállalatok, cégek – dolgozóinak munkáját szervezett programokkal, mint pl. előadások, szemináriumok szervezésével, szakmai utakkal, vagy egyéb kapcsolatépítő programokkal.
Ez utóbbi magállapítás egyik hangsúlyos eleme volt a megbeszélésnek az eddigiekben 25 alkalommal megrendezett Műszaki Bál.

Elhatározásra került a rendezvény folytatása, hiszen nem csak a szakosztálynak, hanem Jászberénynek is ez egy magas színvonalú eseménye, ami így kiemelt fontosságú. A szervezők a folytatásban szeretnék megtartani a rendezvény magas színvonalát, mely az eddigi bálokat jellemezte.

A közönség részéről a visszajelzések rendkívül pozitívak voltak, már csak annak okán is, hogy hosszú évtizedek alatt kialakult a bál törzsközönsége – barátságok, kapcsolatok szövődtek – egyszóval a Műszaki Bál mindenkor betöltötte küldetését. Ezúton is a szakosztály szeretettel várja minden műszaki és nem műszaki beállítottságú jelentkezését erre a rendezvényére, amely 2020. február 15-én kerül megrendezésre. Ez mindazok számára jó hír, akik ezúttal is részesei szeretnének lenni egy remek programnak, éjszakának.

A szakosztály tanulmányutak szervezésével is szeretne hozzájárulni a tagok ismereteinek bővítéséhez, melynek kapcsán a Paksi Atomerőmű és a Konkoly Electro Kft. Jászberényben felépült új üzemének a meglátogatását is tervezi.

A GTE országos szervezete alapszabályában rögzíti, hogy mindenkor különös gondot fordít a műszaki értelmiség szellemi termékeinek széles körű ismertetésére, a volt műszaki nagyságok emlékének megőrzésére, ápolására. Ez a gyakorlat ma is élő, és az egyesület minden szervezeti szintjén követendő. Ebben a gondolatkörben vetődött fel Gorjanc Ignác és László Károly – egykor volt Hűtőgépgyár alapítók – neve is, akik munkásságuk alapján többre hívatottak, mint amennyire ezt a jelenlegi helyzet jelzi. Annak ellenére, hogy mindkét nevezettről a korábbi években utcát neveztek el Jászberényben, a hűtőgépgyári lakóövezetben, a város központjától meglehetősen távol eső városrészben, ez a tény nem hozta igazán méltányos helyzetbe személyiségüket. A szakosztály a következő munkaévben lépéseket kezdeményez a fennálló helyzet előnyösebb rendezése érdekében.

A szervezett programok tekintetében is komoly kihívás előtt áll a Háztartási Gépek Szakosztálya. Az eddigi gyakorlat szerint minden második évben rendeztek szemináriumot, ami ezúttal 2020. október 15-ei dátummal kerül megrendezésre. A szeminárium mottója: ember és automatizálás most és holnapután. Digitális ipari – automatizációs és robottechnológia bevezetése a felsőkategóriás, internethez kapcsolható okos háztartási készülékek gyártására.

Amint azt megtudtuk az előterjesztésből, a szervező munkára egy szűk esztendő áll rendelkezésre. Az érdekelt cégek ebben a témakörben, illetve az internethálózat modernizálása okán is komoly kihívások előtt állnak a versenyképességük megőrzése érdekében, így remélhetőleg széleskörű érdeklődésre lehet számítani. A szeminárium szervezésében vélhetően segítséget nyújt a Müncheni Elektronikai Szakkiállításon való szakosztályi tervezett részvétel is, ami teljessé teszi majd az egyéb tekintetben is gazdag éves cselekvési programot.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?