Tehetség és szorgalom

Első fejezet címmel első önálló kiállítását nyitották meg Ivanics Kitti Jászsághoz kötődő festőművésznek február 15-én, pénteken a Lehel Film – Színház galériáján.

A kiállítás kurátora, Góg Zoltán személyes emlékeit idézte meg a kiállító alkotó, Ivanics Kittivel való találkozásait a Hamza Múzeum versillusztrációs pályázatától – ahol még középiskolás diákként adott be sikeres munkát –, az évig, amikor a Szikra Galéria Elképzelt jelen című kortárs képzőművészeket bemutató pályázatán a galéria nagydíját nyerte el.

A kiállítás megnyitására Ivanics Kitti művészi pályájának elindítóját, Szántai Katalin nyugalmazott rajztanárt kérték fel. A tanárnő másfél évtizede ismerkedett meg Kittivel, mikor annak édesanyja megkérte, hogy foglalkozzon lányával a nyári szünetben, segítsen elmélyíteni rajztudását. A gimnáziumi évek alatt Velkeiné Pócz Ilona segítette fejlődését, és első sikerét is ebben az időszakban érte el egy megyei rajzversenyen, amelyen csendélet kategóriában első helyezést ért el. Egerben szerzett felsőfokú tudást és végzettséget képi ábrázolásból, majd mesterszakon vizuális és környezetkultúrából. Jelenleg rajztanárként tevékenykedik a fővárosban.

Munkája mellett szabadidejében – különösen nyáron – alkot intenzívebben, és tudásának elmélyítésére rendszeresen részt vesz alkotótáborok munkájában. Többek között a dósai nemzetközi művésztelep, és a zebegényi alkotótábor művészeivel dolgozott már együtt. Számos csoportos kiállításon mutatták már be festményeit.

„Nem elég a tehetség, hosszú évek kitartó, szorgalmas munkájára, folyamatos tanulásra van szükség, hogy munkánk gyümölcse beérjen, ezt látjuk most” – mondta Szántai Katalin.
A falakon függő alkotások már kiforrott, egységes stílusjegyekkel bíró művészt mutatnak be, akinek a festményei három témakörben csoportosíthatók: csendéletek, tájképek, emberek.

Csendéletein egyszerű hétköznapi tárgyakat emel be a művészetébe oly módon, hogy szinte életre kelti őket. A hengeres és szögletes formák ritmusa, a hideg-meleg színek kontrasztjai teszik mozgalmassá a látványt. Tájképein nincsenek emberek, az ember maga a festő, aki – nem elveszve a látvány részleteiben –, a természet megörökítésén keresztül saját érzelmeit vetíti ki. Színek, formák, vonalak segítségével és nagy összefüggő színfoltokkal teremti meg a tér élményét. Sajátos emberábrázoló alkotásain az emberi kapcsolatok sokszínűségének művészi formában való megjelenítésére tesz kísérletet. Szántai Katalin tanárnő zárszavában elmondta, büszkeség tölti el, hogy megnyithatta egykori tanítványa tárlatát.

Az alkotó, Ivanics Kitti a köszönet hangján szólt, elsősorban az eddigi művészeti pályáján őt segítőkhöz. Mindannyiuknak személyesen átnyújtott ajándékkal köszönte meg ténykedését. A megnyitót Sas Dániel zongoraművész színesítette, hozzátéve egy zongorán játszott, szárnyaló dallamvilágot annak hangulatához.
Ivanics Kitti kiállítása a mozi galériáján március 24-ig tekinthető meg.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?