Egy nő négy szerepben

A megszokottól eltérő időpontban, február 20-án, szerdán láthatta a bérletes színházi előadások közönsége a sorozat következő darabját. A Pokorny Lia és Őze Áron által bemutatott Valami csaj (ok) című komédiát telt ház előtt játszották a Lehel Film-Színházban.

A komédia alaphelyzete elszomorítóan hétköznapi. Egy negyvenes fickó, Gay (Őze Áron), mielőtt megnősülne, találkozni akar négy korábbi, meghatározó kapcsolatával. A jelenetek alatt kiderül, hogy a férfinak lelkifurdalása van, nem úgy lett vége ezeknek a viszonyoknak, ahogy szerette volna. Semleges terepet is keres a találkozóknak, ezért ugyanabban a szállodaszobában várja régi szerelmeit. A négy nő, mint a párbeszédekből kiderül, egy-egy lépcsőfok volt karrierje építgetéséhez. Hol lelépett, hol lapátra tették. A gerincességből elég kevés jutott neki, és valami bocsánatkérés-félével szeretné lezárni ezeket a félbehagyott viszonyokat.

Az előadás unikuma, hogy egyetlen nő (Pokorny Lia) játssza a négy csaj rettentően elütő karakterét, ami jutalomjáték a színésznőnek. Az első, Sam egy középiskolás kori örök szerelem, aki akkor is inkább az ábrándjaiba lehetett szerelmes. 25 év után unott, slampos, többgyerekes családanya, egy dolog azonban változatlanul izzik benne, a harag, hogy ez a „rohadék” szó nélkül lelépett. Ő még mindig reménykedik. A második Tyler, rövid lefolyású szerető. Izzó ágyékú, ám hidegfejű nő, annak idején ő dobta ki a fiút. Most benne lenne egy „gyors menetben”, de ha elmarad, akkor sem sértődik meg. A harmadik látogató idősebb a férfinál: Lindsay egyetemi tanár hölgy, akinek érettsége, intellektusa vonzotta. Férje ma dékán, aki egyengette a kezdő írócska pályáját, mégis „szarvakat kapott fejére” a tanítványától. Lebuktak, és Gay lelépett. Az asszony – férjével egyetértésben –, egy büntető összebújást foganatosítana, némi lelkiismeret furdalás reményében.
Bobbi, a derűs, csilingelő csajszi szintén megsebezve került ki a kapcsolatukból. Most alaposan megszívatja az írócskát, eljátszva ikernővére halálát, leleplezve, hogy milyen aljas.

A nőkkel olyan sorrendben találkozik Gay, ahogy az életében is jöttek egymás után. Minden partnerével valami hiányérzete volt, ezért továbblépett, és jött a következő, aki pont az előző hiányt elégítette ki. Mindig az az igazi, aki éppen van, általa éli meg a boldogságot, de amint tanulnia kellene a kapcsolatból, máris terhessé válik. A záró pillanatban, a nőkről szóló novelláskötet dedikálása kapcsán a néző megérti a négy találkozás valódi okát.

Aki az előadást megnézte, eljátszhat a gondolattal, hogy a saját életéből kiket tudna összeválogatni egy hasonló beszélgetés sorozathoz. El lehet gondolkodni tévutakon, megszakadt kapcsolatok sorsán – módot adott rá a darab –, de nem merített mélyre. Az egész estére mégiscsak Pokorny Lia remekül megformált nőalakjai miatt fogunk emlékezni.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?