Kocsmában felcsipegetett sztorik

A novemberben elmaradt író-olvasó találkozó helyett most február 7-én, csütörtökön találkozhattak a rajongók a betegségéből felgyógyult Grecsó Krisztián íróval a Városi Könyvtár kamaratermében.

Az elmúlt néhány hónapban a fiatal író betegséggel való küzdelméről szóltak irodalmi berkekben a hírek. A találkozón érintőlegesen ez is szóba került, de alapvetően vidám, jó hangulatú előadásnak voltak résztvevői a könyvtár vendégei, akiknek egy része már csak a folyosón kapott helyet.

A 30 év és más címet viselő találkozó magvát a 2017-ben megjelent Harminc év napsütés című novelláskötet, valamint a megjelenésre váró Vera regény bemutatója adta. A novellafüzér – vagy ahogy az író aposztrofálta az alcímben –, Csendes kalendárium, a családregények lezárásaként született történetek gyűjteménye. Fikciókkal kevert önvallomás múltba vezető önkeresésről, családról, titkokról, szeretetről. A szövegek grecsósan nagyszájúak, pimaszok, humorosak, ugyanakkor legtöbbjükben ott húzódik valami fájdalmas nosztalgia az elveszett távoli és közeli múltból.

A családi történetek alapjául személyes események szolgáltak, amelyekből néhány adagnyit a találkozó alkalmával is megosztott hallgatóságával a szerző. Kiderült, hogy a négyezer lelkes szülőfaluban, Szegváron nem Krisztián volt az első kakukktojás, aki nem illett az egyszerű paraszti nép soraiba. Már édesapját is a falu bolondjaként tartották számon lila hagymával színezett hosszú hajával, állandó szereplési kényszerével. A különcséget aztán sikerült fokozni a két fiának. Az öccsére balett művész volta miatt néztek ferde szemmel, Krisztián pedig íróként vívta ki a település haragját, amikor Pletykaanyu című könyvében a Center kocsmában felcsipegetett sztorik alapján „kibeszélte” a közösséget. Néhány család annyira felháborodott, hogy perre vitte a dolgot az akkor még egyetemista író ellen. „Magunkra ismertünk és mi nem ilyenek vagyunk!” – szólt a vádirat fő érve. Ma már inkább azok bosszankodnak, akik nem kerültek be a kötetbe, hiszen azóta Szegvár díszpolgárának is megszavazták a számos irodalmi díjjal büszkélkedő földit.

A Mellettem elférsz című könyvről is elárult néhány érdekes információt. Bár a kiadó szeretné titokban tartani, de a szerző megosztotta, hogy a regény egyes részleteiben a paraszti származású nagymamája ágyneműtartójából előbányászott naplóbejegyzéseit használta fel.

A hallgatag nagypapa története a harminc év napsütésben kap ismét helyet. Fikciókkal kiegészített megrázó történet bontakozik ki a Dont kétszer megjáró papáról. Tulajdonképpen a harminc év tárcanovellái holdként keringenek a már előbb megjelent nagyregények körül. A történetszilánkok felbukkannak a Megyek utánad-ban vagy a már említett Mellettem elférsz, illetve a Tánciskola című regényekben.

A Vera című lélektani regény várhatóan a hónap végén jelenik meg. Egy örökbefogadott tíz év körüli kislány története bontakozik ki az írásban, amelynek apropóját szintén személyes motívumok alkotják.

A találkozót a nyitó percekhez hasonlóan egy tárca felolvasása foglalta keretbe, amelyhez az illeszkedő humoros háttérsztori előadása külön élmény volt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?