Az áldozathozatal nem megvehető

A hit lángjának fellobbanásával elkezdődött az adventi várakozás időszaka. Jászberény közösségének koszorúján Szabó Tamás polgármester és Versler Sándor káplán atya gyújtották meg az első lángot vasárnap este a Szentháromság téren, a városi ünnepi műsor keretében.

Szabolcska Mihály Karácsony című versének szavalatával hangolt az ünnepi pillanatok megélésére Kissné Csordás Erzsébet a Cantate Nobis Énekegyüttes tagja. Adventhez kapcsolódó gondolatai közvetítésével a város lakosságát Szabó Tamás polgármester köszöntötte. – Advent első vasárnapja kijelöli azt az utat, amit a legtöbb ember, család és egyéb közösség ebben az időszakban karácsony ünnepéig lélekben és gondolatban bejár. Ez a néhány hét vallásosságtól függetlenül egyfajta lelki ráhangolódás az év legnagyobb keresztény ünnepére. Szűkebb és tágabb környezetünkre egyaránt kivetülve legmélyebben karácsonykor nyilvánul meg a szeretet jelenléte. Ma, amikor mindennapi életünk szinte csak rohanás, még inkább szükségünk van az adventi időszak ráhangoló idejére, a megállásra, a lélek rendezésére. Az előttünk álló hetek a számvetés időszakai is. Polgármesterként nyolcadik alkalommal veszek részt Jászberény adventi ünnepén, és remény szerint jövőre a választások után is a város vezetőjeként köszönthetem a közösséget – mondta Szabó Tamás. A továbbiakban felhívta a figyelmet az utóbbi években a város életében történt fejlesztésekre; a megújult épületekre, közterekre. Az épített környezeten túl azonban nagyobb jelentőségű az a fejlődés, ami az emberi közösségekben végbement. Számtalan értékes kulturális, civil, sport, hagyományőrző közösség alakult, vagy működik töretlenül, amelyek olyan érzéssel és együtt gondolkodással dolgoznak, ami tiszteletére válik a városnak, büszkeséggel tölt el mindnyájunkat.

Mindez olyan teljesítmény, amely megérdemli, hogy gondolatilag megálljunk előtte, elmélkedjünk rajta, és azt mondjuk, hogy igen, ezek mi vagyunk! A fentieken való számotvetésre buzdította a megjelenteket Szabó Tamás, hogy az elvégzett feladatok örömével, a ránk váró kihívásokra való rákészülés erejével jussunk el karácsony ünnepéig.

A Cantate Nobis Énekegyüttes műsora köszönti hagyományosan advent első vasárnapján Jászberény város polgárait. A Thormanné Husznay Mária vezette Gálakórus minősítésű énekkar az ünnephez köthető témájú népénekekkel és komolyzenei művekkel emelte immár hetedik alkalommal advent első vasárnapjának fényét.

A továbbiakban Versler Sándor káplán atya osztotta meg az ünnep jegyében megfogalmazott gondolatait. Advent időszaka a készülődés ideje, ám nem elég a látványos, materiális dolgokkal való készülődés, a léleknek is szüksége van az ünneplőbe öltözésre. És várakozásra is: annak a valakinek az érkezésére, aki egyszer már gyermekként eljött hozzánk, és aki egyszer újra el fog jönni. Bármit is mond vagy tesz a világ, adventet mindig mi határozzuk meg magunknak. A várakozásnak akkor van értelme, ha személyessé tudjuk tenni, ha mi döntjük el mit, és kiért teszünk. Advent egyik üzenete, hogy segítsünk, próbáljunk jót tenni. Nem pénzzel tudunk jót tenni, mert a világ nem pénzre, hanem kommunikációra éhezik, a másik emberrel való kapcsolatra. Egy érdeklődő kérdés, egy jó szó mindennél többet jelenthet. A törődés, az áldozathozatal nem megvehető fogalmak. A legdrágább dolog, amit adhatunk, az az időnk. A másik emberre áldozott idő a legnagyobb érték. Nem mindegy, hogy az anyagi javak által élünk, vagy azért élünk. A megvásárolt dolgok is kifejezik szeretetünket, de csak akkor, ha van mögötte tartalom. A szeretettel saját kezűleg készült ajándék a legszebb, mert abban benne van az idő, a törődés, az áldozat. Minden nap egy új lehetőség adódik a segítésre, a törődésre. Elsősorban erről kell, hogy szóljon advent ünnepe. A fenti intelemmel, imával és a város adventi koszorújának megszentelésével zárta a káplán atya ünnepi beszédét.

A következőkben a két szónok közösen gyújtotta meg a koszorú első gyertyáját. Ezzel egy időben felragyogtak a város díszkivilágításának fényei, illetve a Békás kúton elhelyezett nagy adventi koszorú első gyertyája is, amelynek a cserkészek adtak világosságot.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?