A magyarság méltó tartaléka

Negyedszázados jubileumát ünnepelte Jászberény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és a Jászberényi Cigányok Nyelv és Hagyományőrző Egyesülete. Ez alkalomból október 27-én délután színvonalas programokon vehettek részt az érdeklődők.

Immáron huszonöt éve annak, hogy az Ifjúsági Ház először helyet adott a kisebbségi kultúra megismerését, befogadását, dicsőítését célul kitűző rendezvénynek. A Nemzetközi Roma Nap alkalmából városunkban is bemutatkoztak a nemzetiséghez tartozó civilek, akik koncertekkel, előadásokkal, tánccal, és tehetséges fiatal fellépők bemutatóival bizonyították, a roma hagyományok kivételes összetevői sokszínű kultúránknak.
A megjelenteket Rácz Tamás, a JVRNÖ elnöke köszöntötte és elmondta, hatalmas megtiszteltetés, hogy 1993 óta töretlen sikerrel szervezhetik meg a mindenkori városvezetéssel karöltve ezt a rendezvényt.

„Nemzetek vesztek el, sokuknak csak a neve maradt fenn, de ez a nép, a cigányság megmaradt a mai napig. Nekem határozott meggyőződésem, hogy Istennek nagy elképzelése van ezzel a nemzettel, hiszen miértünk is meghalt a Názáreti Jézus Krisztus, minden emberért egyenlően” – magasztalta érdemeiket, majd átadta a szót Pócs Jánosnak, a Jászság parlamenti képviselőjének, aki meghatározó pillanatokat emelt ki ez elmúlt évekből: – Ma már nincs megélhetési bűnözés, uzsora bűncselekmények, munkanélküliség, vagy cigányellenes hangulat. Azok az emberek, akik valamikor segélyre vártak, majd a közmunkaprogramban dolgoztak, ma azokat látom az állomásokon, hogy várják a buszokat, a járműveket és főállású munkahelyeket töltenek be. Ezért a közös eredményért köszönettel tartozom. Mindig is erősítsék ezt az összefogást, legyen ez a mai nap üzenete – hangsúlyozta befejezésül.

Szabó Tamás polgármester beszédében a cigányságot a nemzet, a magyarság méltó tartalékának nevezte. „Megvannak azok az embereink, akikkel a munkahelyek, a népesedés kérdését és minden egyéb dolgot itt bent, határon belül, saját magunk erejéből meg tudunk oldani.”

A felszólalások sorát Farkas Félix, a roma nemzetiség parlamenti szószólója zárta, aki az értékek megőrzésére és a biztonság megteremtésének fontosságára hívta fel a figyelmet. A beszédeket a hagyományőrző csoportok színpadra lépése követte, akik Jászladányból, Jászapátiból és Jászberényből érkeztek megörvendeztetni a közönséget. A továbbiakban ifj. Makula Zoltán – a Fölszállott a Páva televíziós műsor egyik különdíjasának – produkciója kápráztatta el a nagyérdeműt, őt az este sztárelőadója, a fiatal roma zenészekből álló trió, a Ladányi Csillogó Szemek jó hangulatú produkciója követte. A jubileumi cigánynapot az esti báli mulatság koronázta meg, a ritmusos, vidám talpalávalót az Aranyszemek zenekar szolgáltatta.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?