Becsengettek

Az ősz első napja nem piros betűs ünnep, ám mégis jeles nap, hiszen ekkor kezdődik az új tanév. Hagyományteremtő szándékkal idén először központi tanévnyitó rendezvény keretében a Déryné Rendezvényház dísztermében köszöntötték a 2016/17-es tanévet a Lehel Vezér Gimnázium kezdő osztályainak diákjai, pedagógusai, a város egyéb oktatási intézményeinek és a KLIK delegáltjai, Jászberény városvezetése, a Jászság országgyűlési képviselője.

„Öröm látni az itt megjelent boldog és vidám arcokat” – nyitotta köszöntőjét Pócs János országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta, hogy az új tanév mindig új lehetőségeket ígér, új kapcsolatokat, barátságokat, talán szerelmet és nem utolsó sorban tudást. A diákokhoz a jövőre vonatkozóan a jókívánságok szavait intézte, a tanároknak pedig köszönetet mondott eddigi munkájukért és a rájuk váró kihívások teljesítéséért. A pedagógus foglalkozása talán az egyik legnehezebb, hiszen a tudás elvetett magvait csak évtizedek múlva érlelik meg a tanítványok, de nincs annál nagyobb elismerés, mint ha látják, egykori diákjuk szakmájában sikeres felnőtté válik.

IMG_3992

A köszöntőt követően a képviselő Balogh Zoltán miniszter elismerését közvetítette, amikor dr. Molnár Marietta, főiskolai tanárnak a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet és oklevelet, valamint kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Velkeiné Pócz Ilona a rajz és vizuális kultúra kiváló pedagógusának átadta az Emberi Erőforrások Minisztériuma oklevelét.

 

IMG_3987

Szabó Tamás polgármester a város nevében köszöntötte a megjelenteket, elsősorban azokat a tanulókat, akik első évüket kezdik a gimnázium falai között. „Rajtatok keresztül köszöntöm Jászberény valamennyi diákját” – mondta a városvezető. A képviselő-testület döntése nyomán született a központi tanévnyitó gondolata, mely alkalmat ad arra, hogy a városvezetés közölje a tanulóságra és a pedagógustársadalomra, a szülői közösségre, ez által tulajdonképp a város közösségére vonatkozó információkat, a tanév első napján köszöntse a városlakókat.

Szabó Tamás emlékeztetett, hogy napjainkban minden tanintézmény változást él át, mely egyfajta bizonytalanságot ébreszt, akkor is, ha meg vagyunk róla győződve, hogy helyes úton járunk. A városvezetés úgy, ahogy az eddigiekben, ez után is rajta tartja a szemét az iskolákon, a működéshez minden segítséget megad, akkor is, ha a fenntartásra vonatkozó rendszer megváltozik. A pedagógusokat arra kérte, a változásokból igyekezzenek kihozni a legjobb eredményeket, fenntartásaiknak bátran adjanak hangot.

Végezetül a polgármester ismét a tanulóifjúságot szólította meg. Szavaiban szorgalmas tanulásra intette a gyerekeket, hangsúlyozva, hogy ezek az iskolapadban töltött évek a legfontosabbak, melyek megalapozzák a jövőt. A városvezetés jelképes ajándékkal biztatja az elsőéveseket a szorgos munkára, melyet az ünnepség végén adtak át.

IMG_4015

A ceremóniát zenés, verses előadások színesítették az iskola kilencedikeseinek előadásában. Kacagtató perceket éltünk át Szabó Gyula, immár nyugalmazott testnevelő versét hallgatva, aki humoros költeménybe foglalta kollégái hiányát. A tanár urat a Nemzeti Tanévnyitó alkalmával Balogh Zoltán miniszter elismerésben részesítette. A berényi ünnepen Szabó Tamás pedagógusszolgálati emlékérmet adott át a negyvenöt éves gimnáziumi munka elismeréseként.

„Örömmel fogadtuk a tanévnyitó hagyományának megújítását” – fogalmazott köszöntőjében Antics István, az ünnepségnek otthont adó Lehel Vezér Gimnázium igazgatója. Az igazgató elmondta, hogy sok minden változott, például megújult két szociális helyiség, fejlesztik a tornakertet. Az intézményvezető köszönetet mondott az önkormányzattól kapott támogatásért. A változásokon túl azonban, a cél változatlan maradt – emelte ki Antics István. Segítő, nyitott légkörben a tehetségek kibontakoztatása, a tanulók bejuttatása a felsőoktatásba a legfőbb feladat.  A kitűzött célokat azonban, csak közös erővel sikerül megvalósítani, melyhez elengedhetetlen a szorgalom – figyelmeztetett az igazgató.  A továbbiakban ismertette az elmúlt tanév osztályok szerinti és az iskola egészére vonatkozó eredményeit. A Lehel Vezér Gimnázium érettségi átlaga 4,43 volt, a felsőoktatásba jelentkezőket 87%-ban vették fel egyetemekre, főiskolákra.

Az ünnepségen megjelent diákokat  az iskola kis ajándékcsomaggal köszöntötte.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?