Megmérték az iskolákat

Idén is elkészült a Legjobbiskola internetes portál listája több mint ezer intézmény részvételével, akiket öt év érettségi és kompetencia felmérések eredményei alapján állítottak rangsorba.

Ebben az évben különlegesség, hogy érettségi tantárgyak alapján is lehet keresni a weboldalon, továbbá az iskolák legsikeresebb érettségi tantárgyait is feltüntették. Az 1678 résztvevő közül a veszprémi Lovassy László Gimnázium áll az első helyen, őt követi a Budapesten található Deák Téri Evangélikus Gimnázium, míg a dobogó harmadik fokát szintén ők foglalják el, csak 4 évfolyamos gimnáziumi képzésükkel. (Ez utóbbiból is kiderül, hogy az intézmények több képzési formával külön-külön szerepelnek a listában, ami azért ilyen népes – a szerk.).

A Jászságban – és városi szinten is – a Lehel Vezér Gimnázium számít a legnívósabb intézménynek, országos viszonylatban a középiskolai rangsor 110. helyén áll. Az adatok alapján a legtöbben informatikából, angol nyelvből, matematikából, földrajzból, történelemből, testnevelésből, magyar nyelv és irodalomból, fizikából és vizuális kultúrából tesznek itt középszintű érettségit. A listán a következő jászsági helyezés szintén a gimié, a 4 évfolyamban tanulók eredményeikkel a 127. helyet szerezték meg iskolájuknak.

Sorrendben a további jászsági középiskolák: Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Középiskola 240., Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium 480., Deák Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola gimnáziumi képzése 778., szakgimnáziumi képzése 816., Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium 838., Terplán Zénó Ferences Gimnázium szakközépiskolai képzése 983., szakgimnáziumi képzése 1027., (Monostori úti telephely képzése 1061.), Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium szakközépiskolai képzése1058., 4 évfolyamos gimnáziumi képzésük 1069., Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 1155. Az eredményekből kirajzolódik a városi oktatási hierarchia is: második helyen a Nagyboldog, harmadik helyen a Gyakorló, negyedik helyen a Terplán áll, a sort pedig a Klapka intézménye zárja. Az országos lista utolsó helyét a Salgótarjáni SZC Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája foglalja el.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?