Évtizedek a pedagógus pályán

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán közel harminc egykori diák vehette át díszoklevelét október 13-án, szombaton. A már több mint egy évszázadra visszatekintő intézmény minden év őszén ünnepeli megalakulását, így az egyetem e jeles alkalmat választotta az egykori hallgatók elismerésére is.

Kellemes, őszi napsütés tette még szebbé a szombat délelőttöt azok számára, akik második, vagy többedik diplomájuk átvételére tértek vissza egykori iskolájukba. Ezúttal nem a tanulmányi munkáért kapták meg a keményfedeles kitüntetést, hanem a már 50, 60, 65, vagy 70 éve megszerezett oklevél emlékéül.

A díszoklevél szimbolizálja a tanítói pályán végzett áldozatos munka méltánylását, azokat az évtizedeket, mely alatt számos tanuló került ki a kiváló pedagógusok keze alól. Dr. Varró Bernadett főigazgató asszony szavaiból kitűnt, hogy a tanítók a versenyképes tudás átadásán túl a gyermekek iránti törődést is kiemelt feladatuknak tartották. A pályán töltött évek alatt megannyi pedagógus-továbbképzésen gyarapították tudásukat. A főigazgató asszony beszédét azzal folytatta, hogy az elmúlt években a társadalmi, gazdasági, oktatási változások többször átalakították az intézmény képzési rendszerét, így újabb kihívásokkal kellett szembenézni a hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt. Az Eszterházy Károly Egyetemhez való csatlakozással az intézmény 2016 júliusától biztos szakmai hátteret kapott. Az ünnepi műsor részeként Réz Lóránt zongorajátékát és Szabó Krisztina énekét hallhattuk.

Az ünnepi dallamok után dr. Bujdosó Zoltán rektorhelyettes, Kovácsné dr. Nagy Emese dékán és dr. Varró Bernadett főigazgató adta át a díszokleveleket. Idén a fél évszázada átvett diplomáért 14 arany, 60 évért 9 gyémánt, 65, illetve 70 évért egy-egy vas és rubin diplomát nyújtottak át. A meghitt pillanatok után öregdiák találkozóra is sor került, ahol az egykori hallgatók felelevenítették az intézményben töltött éveket, a pálya szépségeit és kihívásait.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?