Mi legyek, ha nagy leszek?

Erre a kérdésre a II. Jászsági Szakmaválasztó Kiállításon résztvevő 16 vállalkozás, 4 intézmény és 8 megyei szakképző iskola képviselői segítettek választ adni a Bercsényi úti Sportcsarnokban a december 6-7-én megrendezett pályaorientációs rendezvényen.

A Jászberény önkormányzata és a tankerület által szervezett – együttműködésben a térségi szakképző intézményekkel, valamint a jászsági vállalkozásokkal – második alkalommal megrendezett esemény célja, az általános iskolások pályaorientációjának segítése volt. A Bercsényi úti Sportcsarnokban felállított standokon két napon át mintegy ezerötszáz 7-8. osztályos diák a Jászság valamennyi általános iskolájából ismerkedett a különböző szakmákkal és szakképzési lehetőségekkel. A csoportokban érkező diákok, tanáraik kalauzolásával végiglátogatták megtekintették és meghallgatták a kiállítókat, akik sok meglepetéssel, interaktív játékkal, látványos bemutatókkal és ajándékkal várták a fiatalokat. Mindezek után képet kaphattak arról, hogy melyik szakmai terület lehet számukra a legjobb a pályaválasztás alkalmával. Bár a sikeres választás egyik kulcsa az önismeret, a döntés meghozatala előtt nagyon fontos a minél több információ megszerzése a választandó szakmáról, de emellett figyelemmel kell kísérni a munkaerőpiaci igényeket, és a képzési lehetőségeket is.

A Jászberény önkormányzata és a Tankerület által szervezett – együttműködésben a térségi szakképző intézményekkel, valamint a jászsági vállalkozásokkal – második alkalommal megrendezett esemény célja, az általános iskolások pályaorientációjának segítése volt. A Bercsényi úti Sportcsarnokban felállított standokon két napon át mintegy ezerötszáz, 7.- 8. osztályos diák a Jászság valamennyi általános iskolájából ismerkedett a különböző szakmákkal és szakképzési lehetőségekkel. A csoportokban érkező diákok, tanáraik kalauzolásával végiglátogatták, megtekintették és meghallgatták a kiállítókat, akik sok meglepetéssel, interaktív játékkal, látványos bemutatókkal és ajándékkal várták a fiatalokat. Mindezek után képet kaphattak arról, hogy melyik szakmai terület lehet számukra a legjobb a pályaválasztás alkalmával. Bár a sikeres választás egyik kulcsa az önismeret, a döntés meghozatala előtt nagyon fontos a minél több információ megszerzése a választandó szakmáról, de emellett figyelemmel kell kísérni a munkaerőpiaci igényeket, és a képzési lehetőségeket is. Ezért az önkormányzatoknak, az általános- és középiskoláknak, valamint a munkaadóknak együtt kell működni a szakmák megismertetésében, hogy a fiatalok a számukra leginkább megfelelő képzésre rátalálhassanak.

A rendezvény protokolláris megnyitóját december 6-án, kora délelőtt tartották, mikor a csarnok már jócskán megtelt az érdeklődő diákok csoportjaival. Bódisné Görbe Krisztina, az esemény főszervezője köszöntőjében azt kívánta, tartogasson sikert a rendezvény mindenki számára, és tegyenek mindannyian együtt a jászsági családokért, vállalkozásokért, a szakmaképzés jövőért. Kiemelte, a programokkal növelni kívánják a Jászság megtartó erejét, hogy a továbbtanulás előtt álló gyerekek jövőjüket itt, helyben képzeljék el.

Szatmári Zoltán, a megyei iparkamara alelnöke hangsúlyozta: nagyon fontos a gazdasági élet és az oktatás kapcsolata. A kiállítás pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy ez a kapcsolat elmélyüljön és azok a 7.- 8. osztályos tanulók, akik pont a pályaválasztás előtt állnak, találnak itt olyan benyomást, apró jeleket, amelyek alapján majd tudnak szakmát választani.

Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatója elmondta, egy versenyképes régió kialakulásának folyamatát követhettük végig az elmúlt években. Éppen ezért, tartani akarjuk a tempót a digitális forradalommal, és nyertesei akarunk lenni a világban zajló gazdasági változásoknak. Ehhez szükséges a versenyképes tudás megszerzése az iskolákban és a gyakorlati helyeken egyaránt.

Házigazdaként Szabó Tamás polgármester szólt a résztvevőkhöz arról, hogy a város igyekszik jó példával elöl járni, és a tanulmányi szerződésekkel próbálja a jövő szakképzett munkaerejét a Jászságban tartani. Az elmúlt négy évben több mint száz ösztöndíjas van már, akik hiányszakmák elsajátítását vállalták, ezzel hozzá tud járulni a város a problémák megoldásához, ami a szakavatott munkaerő hiánya a térségben.

A szakmabemutatót Pócs János országgyűlési képviselő nyitotta meg. Szerinte mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a képzett szakemberek itthon maradjanak. Elismerően említette meg, hogy a bemutatkozó vállalkozások azért sikeresek, mert szeretetből, szenvedélyből végzik munkájukat, nem pedig kényszerből és ez lobbyerőként is remek muníció a kormányzati politikában.

A munkaerő és szakmunkáshiány, a kereslet és kínálat fönnálló összeegyeztethetetlensége, a külföldi munkavállalás túlzott népszerűsége, remélhetőleg mindezek orvoslását is szolgálta az interaktív kiállítás. A diákok szorgosan nézelődtek, lelkesen ismerkedtek a kiállítók standjaival, a cégek tevékenységével, szakmai követelményeikkel, munkakörülményeikkel, a szakképző iskolák kínálta tanulási, képzési lehetőségekkel. A legkedveltebb bemutató helyek a szakácsoké, cukrászoké, pékeké volt, hiszen munkájuk eredményét meg is lehetett kóstolni. A nagyobb multi cégek standjainál kérdések megválaszolásával, emblémázott egyedi ajándékokat szerezhettek az ügyes feleletet adók.

A pályaválasztás segítése a fiataloknál nagyon fontos dolog, mert nincs rálátásuk a különböző mesterségekre. Egy szakma iránt az érdeklődés felkeltése az első lépés, majd azt követően az oktatásának színvonala, ami kiemelten fontos. A térségben is, az összeszerelő üzemek operátorain túl, a magasabban kvalifikált szakértelmű munkavállalókat, szakmunkásokat keresik, akiknek a munkához való hozzáállásán túl képzésük minőségében rejlik a tudása.

Egy jó döntéshez szükség van a tanulók képességei, irányultságuk, érdeklődési körük felmérésére. Ennek egy lépcsője volt a II. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás, ami kinél-kinél akár a jövő záloga is lehet.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?