A muzsika nagykövete

Kétféle ember létezik: aki szereti a zenét, és aki meg fogja szeretni. Ezen szavakkal nyitotta galériája múlt keddi programját Szikra István, amelyen Kóródi Anikó operanagykövet volt a vendégelőadó.

Az öt évvel ezelőtt életre hívott Opera Nagykövet program elsődleges célja a felnövekvő generációval megismertetni, megszerettetni az opera műfaját. Kóródi Anikó operaénekes a nemes feladat teljesítésének okán már többször járt a Jászságban. Ezúttal a Szikra Galéria közönségének hozta házhoz e zenei műfaj varázslatos világát.

A gyönyörű szoprán hanggal megáldott énekesnő ezúttal a próza nyelvén szólt a közönséghez, akik között most egészen ifjak is jelen voltak, sőt aktívan részt is vettek az előadásban spontán versmondással, ügyes válaszokkal. A műsor kicsik és idősebbek figyelmét egyaránt lekötötte, mert Kóródi Anikó olyan érdekességeket közvetített, amelyekre muszáj volt odafigyelni.

Bevezetésképp életéről, művészi karrierjének kezdeteiről osztott meg néhány információt. Elmondta, hogy Veszprémben született, és már az óvodai évek alatt rálépett a muzsika útjára, hiszen zenei intézménybe íratták be szülei. Később, az általános iskolában gordonkázni és táncolni tanult, valamint kórusban énekelt. Hitvallása, hogy a zene jót tesz a szellemnek és a léleknek. A muzsika vigaszt nyújt, és örömet közvetít. Mindemellett tudományos tény, hogy az agysejteket is stimulálja, ezért is fontos, hogy minden gyerekhez a lehető legkorábban eljusson a muzsika, beléjük nevelődjön a zene szeretete.

Anikót az iskolai évek alatt ragadta magával a színpad varázsa, amikor a Veszprémi Színház gyermekoperáiban szerepelt. A dunántúli városból messzire jutott, a Magyar Állami Operaház mellett számos külföldi opera színpadon énekelhetett a legnagyobb szerepekben. A körbeadott fotókon láthattuk fantasztikus jelmezeiben tündökölni, és a kivetítőn közvetített felvételeken hallhattuk szépséges hangját. A Carmenből Michaela, a Varázsfuvolából Papagena, a Rigolettóból Gilda, a Denevérből Adél áriája hangzott fel.

A zenei betétek mellé a zeneszerzőkről és az operákról is mesélt az előadó. Most képzeletben betekinthettünk a kulisszák mögé, sőt még a súgólyukba is. Fültanúi lehettünk vicces jeleneteknek, megtudtuk milyen nehézségekkel kell megküzdeni, hogy a színész mind hangban, mind testben, lélekben mindig tökéletes legyen a színpadon.

Az Egy élet zenéje című előadásba besűrített mondanivaló nem elégítette ki maradéktalanul a közönséget, így a hivatalos műsort követően bőven elárasztották Anikót kérdéseikkel, aki szívesen válaszolt valamennyi kíváncsi érdeklődőnek a Szikra Galériában szokásos borozós, csevegős baráti stílusban.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?