Nyáresti fiesta fúvósokkal

A Zenés Nyári Esték Jászapátin koncertsorozat második szombat estéjén fergeteges térzenét és hangulatot hozott a Kelet Brass Band rézfúvós formáció a város főterére. Az izgalmas, stílusok közötti kalandozásról, a modern fúvószenekar életérzésről nyolc fiatal művész gondoskodott az augusztusi nyárban.

A 2016 februárjában egy baráti társaságból alakult együttes célja az volt, hogy a külföldön már régóta népszerű zenei stílust meghonosítsa Kelet-Magyarországon. A debreceni és nyíregyházi rezeseknek ez annyira jól sikerült, hogy a New York-i Lucky Chops együttesnek is átírhatták egy szerzeményét. A szatmárnémeti, tokaji, ceglédi és egri utcazene-fesztiválokon való sikeres menetelésük is jelzi, hogy a nyolcasban a zenei tehetség, a kreativitás, az eredő muzikális őserő sűrűn koncentrálódik.

A sodró lendületű szombat esti összeállítás igazi zenei energiabomba volt: a nemrégiben elhunyt Avicii számának újragondolásától kezdve French Affair, Macklemore, Rihanna, Adele, Beyoncé és Manu Chao szerzeményeiből készült rézfúvós átiratokkal robbant be a jászapáti nyárestébe a Kelet Brass Band. A zenei őstehetség egyik ismérve a stílusváltásra való nyitottság is: ebből pedig hallhatott bőven szombat este a nagyérdemű. Ennek egyik példája az egyébként elég egyszerű Martin Garrix-féle elektro disco, ami sokkal bonyolultabb zenei munkát igényel akusztikusan, főleg nyolc hangszerre átírva.

A koncert magyar zenei blokkjában elhangzottak a sokak kedvencévé vált Punnany Massif dalok: a népzenei ihletésű Másfél hete, az Utolsó tánc és az ország pozitív életérzést sugárzó zenei legendája, az Élvezd! is. Félig debreceniek lévén a srácok természetesen tisztelegtek a szintén a cívisvárosból induló Tankcsapda előtt a Mennyország tourist című dallal. Kitekintést adtak a magyar kortárs underground vonulatba is a 30Y-t és Péterfy Borit idézve.

Nem maradhatott el Ben E. King halhatatlanja, a Stand By Me sem, tekintettel azokra a hallgatókra, akik lírai, szerelmes számot is szívesen hallottak volna. A ritmikus tapsolást és a keretes szerkezet fogalmát – erre remek alkalom volt Alan Walker szerzeménye – is megismertető zenészek Korda György és Balázs Klári Mamma Maria-ájával búcsúztak, azt is új lendülettel és tartalommal megtöltve.

A Koi Gergő trombitaművész alapította formáció csupa olyan zenészek közössége, akiknek a hangszerükkel való kapcsolata mély zeneértésről árulkodik. Forradalmi látásmódjuk a régi és kortárs slágerekkel kapcsolatban olyan új távlatot nyit a térzenének, amibe még a szaxofonnal való ugrálás, a hangszóróba való éneklés és a szökőkúton való trombitálás is bőven belefér – átadva ezzel ezt az élet- és zeneszeretetet a közönségnek is. A szombat esti fiestán Kiss Péter játszott dobon, Csomós János szuzafonon, Szilágyi Ákos és Ádám Kristóf harsonán, György Kristóf szaxofonon, Varga Gábor és Bócz István trombitán.

Taczman Mária

külsős újságíró at Jászkürt Újság, BerényCafé
A jászberényi Jászkürt Újság, a Jászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé külsős újságírója.
Taczman Mária

Latest posts by Taczman Mária (see all)

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság, a Jászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé külsős újságírója.

Vélemény, hozzászólás?