Nyáresti fiesta fúvósokkal

A Zenés Nyári Esték Jászapátin koncertsorozat második szombat estéjén fergeteges térzenét és hangulatot hozott a Kelet Brass Band rézfúvós formáció a város főterére. Az izgalmas, stílusok közötti kalandozásról, a modern fúvószenekar életérzésről nyolc fiatal művész gondoskodott az augusztusi nyárban.

A 2016 februárjában egy baráti társaságból alakult együttes célja az volt, hogy a külföldön már régóta népszerű zenei stílust meghonosítsa Kelet-Magyarországon. A debreceni és nyíregyházi rezeseknek ez annyira jól sikerült, hogy a New York-i Lucky Chops együttesnek is átírhatták egy szerzeményét. A szatmárnémeti, tokaji, ceglédi és egri utcazene-fesztiválokon való sikeres menetelésük is jelzi, hogy a nyolcasban a zenei tehetség, a kreativitás, az eredő muzikális őserő sűrűn koncentrálódik.

A sodró lendületű szombat esti összeállítás igazi zenei energiabomba volt: a nemrégiben elhunyt Avicii számának újragondolásától kezdve French Affair, Macklemore, Rihanna, Adele, Beyoncé és Manu Chao szerzeményeiből készült rézfúvós átiratokkal robbant be a jászapáti nyárestébe a Kelet Brass Band. A zenei őstehetség egyik ismérve a stílusváltásra való nyitottság is: ebből pedig hallhatott bőven szombat este a nagyérdemű. Ennek egyik példája az egyébként elég egyszerű Martin Garrix-féle elektro disco, ami sokkal bonyolultabb zenei munkát igényel akusztikusan, főleg nyolc hangszerre átírva.

A koncert magyar zenei blokkjában elhangzottak a sokak kedvencévé vált Punnany Massif dalok: a népzenei ihletésű Másfél hete, az Utolsó tánc és az ország pozitív életérzést sugárzó zenei legendája, az Élvezd! is. Félig debreceniek lévén a srácok természetesen tisztelegtek a szintén a cívisvárosból induló Tankcsapda előtt a Mennyország tourist című dallal. Kitekintést adtak a magyar kortárs underground vonulatba is a 30Y-t és Péterfy Borit idézve.

Nem maradhatott el Ben E. King halhatatlanja, a Stand By Me sem, tekintettel azokra a hallgatókra, akik lírai, szerelmes számot is szívesen hallottak volna. A ritmikus tapsolást és a keretes szerkezet fogalmát – erre remek alkalom volt Alan Walker szerzeménye – is megismertető zenészek Korda György és Balázs Klári Mamma Maria-ájával búcsúztak, azt is új lendülettel és tartalommal megtöltve.

A Koi Gergő trombitaművész alapította formáció csupa olyan zenészek közössége, akiknek a hangszerükkel való kapcsolata mély zeneértésről árulkodik. Forradalmi látásmódjuk a régi és kortárs slágerekkel kapcsolatban olyan új távlatot nyit a térzenének, amibe még a szaxofonnal való ugrálás, a hangszóróba való éneklés és a szökőkúton való trombitálás is bőven belefér – átadva ezzel ezt az élet- és zeneszeretetet a közönségnek is. A szombat esti fiestán Kiss Péter játszott dobon, Csomós János szuzafonon, Szilágyi Ákos és Ádám Kristóf harsonán, György Kristóf szaxofonon, Varga Gábor és Bócz István trombitán.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?