Fiatalként helyben maradni

Jászapáti Városi Önkormányzat sikeres EFOP pályázatot nyújtott be „A Jászapáti fiatalok helyben maradásának támogatására”. A projekt célja, hogy a 18-35 éves célcsoport településen élő, vagy itt letelepedni szándékozó tagjai képesek legyenek a helyi életlehetőségek felismerésére és kiaknázására.

A megvalósulás első fázisában július 10-én, kedden vállalkozói fórumot szerveztek, melyet a Jász-Plasztik Kft. helyi üzemének látogatása előzött meg. Az „Esély Otthon” című projekt keretében a középiskolás tanulók és főiskolai hallgatók számára karrier- és életpályatanácsadást fognak tartani, tréningek, workshopok kerülnek megrendezésre, így segítve a helyi fiatalok településen maradását, családalapítását, egzisztenciateremtését. Az ösztönző program keretében a pályaválasztás, munkavállalás előtt állók felkészülhetnek a vállalkozói életre, és lehetőséget kapnak a helyi vállalatok vezetőivel, a munkaadókkal való találkozásra. Ennek első állomásaként a közel 70 fiatalt Gulyás Attila gyárigazgató fogadta a Jász-Plasztik Kft. jászapáti telephelyén.

Az üzemben három éve folyó termelés fő profilja a hulladék feldolgozása és újrahasznosítása. Jelenleg 65 fő dolgozik a Magyarországon egyedülállónak számító, technikailag modern, a környezetvédelmi előírásokat szem előtt tartó jászapáti üzemben.

Gulyás Attila bevezetette a műanyagipar titkaiba az érdeklődőket: elmondta, hogy az 5-6 fajta műanyagból itt PET-palackok, üdítős és vizes üvegek, illetve fóliák, bélelő zsákok, takarófóliák és egyéb agrofóliák újrahasznosításával foglalkoznak. Nemcsak Magyarországról, hanem közép-európai szomszédainktól is érkeznek a bálázott, előválogatott anyagok, amelyekből egy nap 50-60 tonna kerül feldolgozásra. A gyárigazgató végigvezette a fiatalokat a termelés egymást követő fázisain, így az érdeklődők közelről megtekinthették a palackok válogatásának, préselésének, szennyező anyagoktól való megtisztításának, mosásának és darabolásának folyamatát. A palackokból PET-pehely készül, amely a további műanyagtermékek alapanyagául szolgál, így abból például tojástartó készül a nagyrédei üzemben. A fóliák pedig granulátum formátumban élednek újjá. A projekt programjának résztvevőit a gyárigazgató tájékoztatta a humán erőforrás utánpótlással szembeni szakmai követelményekről, a betölthető pozíciókról, a szükséges végzettségekről.

Az üzemlátogatást követően a gimnázium kollégiumában Móczó Zsófia projektmenedzser beszélt a helyi cégekről és bemutatta a projekt részeként elkészült füzetet, amely fontos, folyamatosan bővülő információs adatbázis a munkaerőpiacra belépni kívánóknak. Tájékoztatott, hogy a projekt nagyon gyakorlati jellegű, 50 százalékban a szellemi gyarapodást segíti elő, 50 százalékban infrastrukturális jellegű. Ez azt jelenti, hogy a pályázat keretében az önkormányzat hét, saját tulajdonban lévő lakatlan ingatlant újít fel, kedvezményes, önálló lakhatási lehetőséget biztosítva a projektben résztvevőknek. Ezen munkálatokra most zajlik a közbeszerzési eljárás, így körülbelül egy év múlva válik esedékessé a lakáshoz jutás. A programmal az önkormányzat célja, hogy tájékoztassa a fiatalokat: itthon is lehet lehetőségeket találni és fontosak Jászapáti város számára az itt maradó fiatalok. A vállalkozói fórum állófogadással, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?