Otthonról hazamegyünk

A „Határtalanul” szó jelentésköre lényegesen kibővült a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tanulói számára az utóbbi három hónapban. Barátság határok és nyelvi korlátok nélkül, utazás határon túli magyarlakta területekre.

Az EMMI pályázata révén új testvériskolai kapcsolattal gazdagodtunk. A marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceum tanáraival és diákjaival vettük fel a kapcsolatot, és az utazások során nemcsak élményekkel, de barátokkal is gazdagodtunk. 2018 márciusában gimnazistáink öt napot töltöttek Erdélyben.

A természeti csodák: a parajdi sóbánya, az udvarhelyi Csiga-lépcső, a szovátai sóvidék, a Tordai-hasadék lenyűgöztek bennünket. Túráztunk a Jézus szíve kilátóhoz, sportmérkőzéseket játszottunk testvériskolánk csapataival. Bár akkor vereséget szenvedtünk kézilabdában és fociban, a visszavágón júniusban mind a kosárlabdában, mind a fociban győztek a berényiek.

A Hajta túrát követően a délutánt az állatkertben töltöttük. Megkoszorúztuk a Gerevich-emléktáblát, jártunk a Jász Múzeumban, beszámolót tartottak a diákok egymásnak sporteredményeikről. A Magyarországon töltött öt napon az egri várat, a debreceni Nagyerdei Stadiont, Budapesten a Parlamentet láthatták a külhoni magyarok.

Nehéz volt a búcsú, de segített rajtunk a dal, amit együtt énekeltünk az elválás reggelén: „Annyi mindent kéne még elmondanom, s ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom…”

A kialakult kapcsolat folytatásának reményével köszöntünk el erdélyi barátainktól.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?