Környezettudatosság már óvodásként

A környezet globális problémáira hívta fel az óvodás gyerekek figyelmét a „Zöld Jeles Napok” a Környezetvédelmi Világnap alkalmából a Fürkész óvodában, június 7-én délelőtt. Délután szakmai programot rendeztek a Központi Óvodában, melynek keretében hulladék-újrahasznosítás témában, rajz- és alkotópályázat díjazottjait is jutalmazták.

A környezet, a természet romlása, pusztulása „nem természetes”, mi emberek tehetünk róla, de mi vagyunk azok, akik meg is változtathatják ezeket a folyamatokat. A környezet megismerésére való nevelés elősegíti azt, hogy a gyerekek az őket körülvevő természeti környezetről olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyek az életkoruknak megfelelő eligazodáshoz, tájékozódáshoz, a környezettel való aktív kapcsolat kialakításához vezet. Ilyen rendezvényeken vehettek részt a Környezetvédelmi Világnapon.

A Fürkész Óvoda udvarán gyülekeztek a tagóvodákból érkező gyerekek, akik közül többen, környezetkímélő módon, kerékpárral érkeztek az eseményre. Beszteri Éva, a Városi Óvoda Intézmények vezetője köszöntőjét követően a négyszállási Sasközpont vezetője, Juhász Tibor természetvédelmi őr tartott érdekes ragadozó madár bemutatót. Ezek után különböző állomásokra indultak az ovisok kis csapatai, ahol öko játékok és különböző tapasztalatszerző helyszínek foglalkozásokkal várták őket. „Nem szeretem” állatok – melyek nem igazán tartoznak a gyerekek kedvencei közé –, interaktív bemutatóját tartották a Jászberényi Állat- és Növénykert gondozói, ahol rovarokkal, kígyóval, kis rágcsálókkal, óriáscsigákkal lehetett megismerkedni. A játékos állomásokon, vetélkedőkön a tiszta levegő, a hulladékkezelés és újrahasznosítás, a vizek tisztaságának kérdéseit igyekeztek az óvónők a gyermekek nézőpontjából megvilágítani. Nagy élményt jelentett a kukásautó vezetőfülkéjébe és hátsó rampáira való felkapaszkodás. A tapasztalatszerző játékok végén, mindenki átvehette megérdemelt oklevelét és élményekkel telve térhettek vissza a lurkók óvodáikba.

Ugyanezen nap délutánján a Központi Óvodában szakmai programot rendeztek „Váltsuk zöldre a szürke napokat!” címmel, melynek témája a környezetvédelem és a hulladék-újrahasznosítása voltak. Az intézményben és a tagóvodákban évek óta kiemelt figyelmet szentelnek a környezettudatos nevelésnek azzal a céllal, hogy tisztaságra igényes, környezetüket óvó, megbecsülő gyerekeket neveljenek. Előzetesen rajzpályázatot hirdettek meg óvodásoknak, és alkotópályázatot családok részére újrahasznosított tárgyak készítésére, melyre közel 240 pályamű érkezett. A rendezvény keretében vehették át a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotók díjaikat. A Környezetvédelmi Világnap témájába vágó előadások zárták a nap eseményeit, amelyeken arra kaphattak válaszokat az érdeklődők, hogyan lehet környezettudatosan élni a mindennapokban, mi az, amit megtehetünk ennek érdekében.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?