Menedzserek egymás között

Januárban a Jászsági Menedzser Klub báljára több vendég érkezett Jászberény testvértelepüléséről Marosszentgyörgyről. A vállalkozók alkotta küldöttség egyrészt megköszönte a jászsági cégek felajánlásait, amelyet a tavaly decemberben Marosszentgyörgyön felállított Petőfi-szoborhoz nyújtottak, másrészt tapasztalatokat gyűjtöttek a jászsági klub működéséről.

Bereczki Sándor vállalkozó a ma­rosszentgyörgyi közélet aktív szereplője kórustagként már több mint két évtizede rendszeresen megfordul Jászberényben. Barátjától, e sorok írójától érdeklődő kérdéseire folyamatosan kapott információkat a klub szerteágazó munkájáról.

Az elmúlt év decemberében a szoboravatáson Szatmári Zoltán a jászságiak alelnöke találkozott néhány fiatal vállalkozóval, akik gazdasági tevékenységükkel a Maros-mentén már jelentős eredményeket értek el. A beszélgetés felerősítette a szándékot a vállalkozók szervezett, klubszerű összefogására, amely már régóta jelen volt többek gondolatában.

Tavasszal a jászberényi látogatáson részt vett személyek megalakították a klubjukat, amelynek bemutatkozó-, tagtoborzó programjára május 10-én este került sor Marosvásárhelyen a Köpeczi- Teleki Ház dísztermében.

Az ünnepi programra meghívták a jászságiakat is, akik felkérést kaptak 22 éves sikertörténetük bemutatására. Dr. Rédei István elnök előadása, tanácsai és az azt követő diavetítés nagy sikert aratott. Örömmel fogadták a klub 20 éves évfordulójára megjelent könyv példányait is. Köszöntötte a rendezvény közel száz résztvevőjét Sófalvi Szabolcs Marosszentgyörgy polgármestere is, aki örvendett annak, hogy ilyen formában is megjelenik a vállalkozók közös tenni akarása, amely segítheti az érdekérvényesítést, a térség fejlődését.

Szatmári Zsolt az új klub megválasztott elnöke elmondta, céljuk fórumot teremteni a rendszeres találkozásra, eszmecserére, a közös érdekek felszínre hozására, a civil társadalom gazdasági érdekeinek helyi integrálására. Képzésekkel, felmérésekkel, folyamatos információ átadással kívánnak segíteni a gazdasági élet szereplőinek versenyképességük fenntartásához. Szükség van erre, hiszen azt tapasztalják, hogy Marosvásárhely és környéke lemaradóban van a környező régióktól, ezért egyre nehezebb a fiatalok otthon tartása.

A látogatás rövid volt, a vendéglátók így is szerveztek céglátogatást a jászberényiek számára. Az egyesület alelnöke mutatta be családi vállalkozását. Nyulas Bernát László a FOMCO Solár System cégcsoport tulajdonosa és vezetője ismertette a cég történetét, szervezeti-, irányítási rendszerét, és vázolta jövőbeni terveiket is.

Itt került szóba az is, hogy a két klub jövőbeni együttműködése hasznos lehet mindkét fél számára. Vannak és lesznek átadható ismeretek, tapasztalatok, esetleg kialakulhatnak konkrét gazdasági kapcsolatok is. „Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?” Ez a mottó – amelyet a Szent György Menedzser Klub választott magának – kifejezi a szándékot és kijelöli az utat, amelyet közösen is bejárhatnak a Maros-menti és jászsági menedzserek.

Szerző: Sas István

Vélemény, hozzászólás?