Irány Bihar!

A romániai Bihar megye vadregényes tájairól és látnivalóiról tartott előadást Pásztai András február 20-án, a Bakancslista sorozat legutóbbi részén.

Bihar megye Románia észak-nyugati részén található, nyugati szomszédságában Magyarországgal. A magával ragadó vidék bőven tartogat látnivalót a túrázóknak, a természet szerelmeseinek, barlangászoknak és a fürdőzni-, pihenni vágyóknak is. Pásztai András a Bihar Megyei TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) képviseletében a Déryné Rendezvényházban mutatta be a térség természeti értékeit és turisztikai lehetőségeit.

Elsőként Nagyváradot, Bihar megyeszékhelyét, amely a magyar határtól kevesebb, mint 20 kilométerre található. A város épületei őrzik magukon a szecesszió stílusjegyeit, így például Budapest és Barcelona mellett Nagyváradot is az Art Nouveau (Új művészet) városok közé soroljuk.

Ha már nyakunkba vettük a várost, érdemes ellátogatni a Félixfürdőbe, melynek termálvize gyógyír a testnek, aquaparkja pedig a léleknek, hiszen Románia legmodernebb vízi élményközpontját alakították itt ki. A fürdő mellett található Románia első számú ötcsillagos wellness hotelje, mely 7000 szálláshelyet biztosít a pihenni vágyóknak.

Szintén kellemes kikapcsolódást nyújt Pádis, az Erdélyi-szigethegység része, melynek legfőbb különlegessége a víz és a mészkő több ezer éves tusájából kialakult karsztformák sokasága. Pádis 20 kiépített túraútvonalat rejt magában, útba ejtve barlangokat, szurdokokat, völgyeket, víznyelőket, vízgyűjtőket és vízeséseket. Ezek legjavát Czárán Gyula, a magyar turizmus atyja térképezte fel. Az Erdélyi-szigethegység vadregényes tája kedvez az extrém sport kedvelőinek. A Király-erdőben a számos vízesés izgalmas rafting túrákat, vadvízi evezéseket kínál, emellett a hegység sziklákba épített kapaszkodói a via ferratára adnak lehetőséget.

A felszín alatt legalább ennyi érdekesség rejlik, tekintve a Király-erdő barlang hálózatát. Többek között itt nézhetjük meg a Mézgedi-cseppkőbarlangot, a Farcu kristálybarlangot, a Zichyt, valamint a Kiskoh település szélén található Medve-barlangot is. Ez utóbbi elhíresült a 10 000 éve kihalt barlangi medve (Ursus spelaeus) egészében megmaradt csontvázáról. Nemcsak a közismert sziklaüregeket járhatjuk be, hiszen 3000 újabb barlangot kutattak fel az elmúlt időben, melyre akár csoportos túravezetést is igényelhetünk.

A látnivalók sora itt még korántsem ért véget! Szintén kirándulásokra, túrázásra csábít Vértop és Biharfüred. Utóbbi ásványokban gazdag forrása és tiszta levegője miatt rendkívül vonzó a turisták számára. A Bihari-mezőség színes madárvilága, horgászparadicsoma sem elhanyagolgató, ha Bihar megyében járunk. Egynapos kirándulás helyszínnek választhatjuk Szentjobbot, mely a Berettyó partján terül el. A kulturális élvezeteken túl, történelmi ismereteket szerezhetünk, majd egy borkóstolás keretében pihenhetünk rá az újabb úti célra.

Programból nincs hiány és érdeklődőből sem, hiszen az előadás végén a közönség jó része megrohamozta az előadót az asztalra kipakolt prospektusok begyűjtése miatt.

További információ:
http://padis.hu/
https://erdelybe.hu/

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?