Ütős karikatúra kiállítás

A karikatúra olyan rajzos forma, ahol a személyiségjegyeket, vonásokat eltúlozzák, viccesre alakítják, torzítják is, így létrehozva egy könnyen azonosítható, vizuális hasonmást. Ettől válik érdekessé. Magyarországon napjainkban nyolc-tíz aktív karikaturista alkot. Közéjük tartozik Kovács Zsigmond, KovZsi, akinek legújabb műveiből április 6-án nyílt kiállítás a Lehel Film-Színház galériáján.

KovZsi több mint húsz ökölvívó és bunyózó filmcsillag színes karikatúráit rajzolta meg, – innen az Ütős tárlat cím. Hangsúlyt kaptak, és ki lettek emelve az egyének jellegzetességei, akik között megtalálható Bud Spencer, Terence Hill, Rocky, Kovács Koko István, Chuck Norris és Steven Seagal képmása is.

A jelenleg Szegeden, népes családban, négy fiukkal élő karikaturista nem ismeretlen Jászberényben, hiszen itt született. Alapító tagja, majd hosszú évekig részese volt a Hamza Stúdió alkotó közösség munkájának. Többször láthattuk már kiállításait itt, valamint rendre lehet vele találkozni a jászberényi nagyrendezvényeken; a ZagyvaPartyn és Csángó Fesztiválon, ahol karikatúrákat rajzol.

Góg Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy a Lehel Film-Színház 2013 őszi megnyitása óta 28 képzőművészeti kiállítást rendeztek a galérián, melyek többsége kortárs művészeti tárlat volt. A tavasz kezdetén úgy gondolták, ehhez a könnyedebb műfajhoz nyúlnak, és annak jellege miatt április elsején lett volna legjobb megnyitni a kiállítást.

A megnyitó személyes és közvetlen hangvétele jegyében KovZsi általános iskolai osztálytársát, Szöllősi Esztert kérte fel, hogy ajánlja a tárlatot a közönségnek. Ő elmondta, hogy ez nagy meglepetés volt számára. A karikatúrát különleges műfajnak nevezte, amit szórakoztatásra, nevettetésre készítenek elsősorban, de alkalmazzák bírálatra, sőt fenyegetésre is. Mesélt a kiállító pályafutásáról, akinek kezdetben a festészetben voltak jelentős élményei, ám már akkor is színekben gazdag, formákban mozgalmas, szinte karikatúraszerű olajfestményeket alkotott. 2005-óta a karikatúra lett a legfőbb, az elsődleges számára, azóta legalább tízezret rajzolt meg, szinte kizárólag csak szénnel vagy pasztellkrétával dolgozva. Egy jegyzett rekordot is felállított azzal, hogy jó fél nap alatt 46 karikatúrát készített el tablóképeknek, egy gimnáziumi osztály felkérésére. A KovZsi szignó megszületése is ehhez az alkalomhoz kötődik. A hivatásává vált a karikatúrázás: megrendelésre készít, vagy rendezvényeken rajzol, illetve újabb és újabb portrékkal gazdagítja ARCvonások sorozatát, melyekből már három nyomtatott kiadvány is készült. Az Ütős tárlat is ennek része, az alkotásokon megjelent személyek mind felismerhetőek.

A karikatúra egy görbe tükör, ahogy egy alkotó ember lát bennünket. Ez be is bizonyosodott rövidesen, ugyanis a megnyitó közönségéből kisorsolt két szerencsést KovZsi a helyszínen lerajzolta. Közben kérdésekre is válaszolt, bár jelezte nem a szavak embere, hanem a rajzoké. Elmondta, ha egy pontot a papírra rögzít, az a kiindulópont, és általában a szemeket szokta utoljára megrajzolni. Alkotás közben munkakapcsolat alakul ki a modellekkel, akiket később is felismer, még ha meg is változtak időközben az arcvonásaik. Érdekes élmény volt figyelni az alkotás folyamatát.

A tárlat május 28-ig tekinthető meg.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?