A világ így kerek

Az autizmus világnapját 2008 óta tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, ebből az alkalomból országszerte rendeznek programokat. Idén először a Szent Ferenc Szociális Intézmény Fogyatékkal Élők klubja szervezésében április 4-én Jászberényben is megemlékeztek erről a napról a Conselve parkban.

Kedden reggel 9 óra előtt már kékben, az autizmus nemzetközi színében pompázott a Conselve park a „Séta az autizmussal élőkért” program keretében, mellyel sérültek sajátos helyzetére hívták fel a figyelmet a szervezők.

Bozóki Jánosné intézményvezető köszöntötte Szabó Tamás polgármestert, Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt, valamint a programban közreműködő munkatársakat és a megjelenteket.

„Az autizmus a társadalom kis részét érinti, pont ezért fokozott intenzitással kell kezelni. A legtöbb ember a mindennapok során nem éli át, nem találkozik ilyen élethelyzetekkel. A sérülteknek a boldoguláshoz, a minőségi élethez ugyanolyan joga van, ha ezt elfogadjuk a gondolkodásunkban és a mindennapos cselekvésünkben is meg fog jelenni. Ez az, amire egy ilyen demonstráció ráirányítja a figyelmet” – mondta Szabó Tamás polgármester nyitóbeszédében, majd köszönetét fejezte ki a szociálpedagógusok kitartó, áldozatos szervezőmunkájáért.

Kisné Csordás Erzsébet rövid történettel szemléltette a mentális zavarral küzdők látásmódját, valamint a rendellenesség megjelenési formáit, típusait ismertette. „A kék az autizmus nemzetközi színe, a puzzle darabok azt jelképezik, hogy csatlakozni szeretnének azokhoz, akik nem olyanok, mint ők, merthogy mindannyian mások vagyunk.” –hangzott el beszédében, mellyel a közös összefogásra és az empátiára hívta fel a figyelmet.

A rendezvényen öt városi óvoda egy-egy csoportja vett részt, valamint a Szent István Körúti Általános Iskola és Speciális Szakiskola, a Városi Önkormányzati Bölcsőde, több sérültekkel foglalkozó jászberényi intézmény, valamint képviseltette magát az Idősek Klubja, a Naplemente Idősek Otthona, és a hátrányos helyzetű fiatalokat támogató családsegítő is jelen volt.

A Maci ovisok énekkel kedveskedtek a megjelenteknek, majd a Szent István Körúti Iskola tanulói és a Fogyatékkal Élők Klubjába járó fiatalok mondtak verseket. Szeretetreméltó, humoros műsoruk mosolyt csalt az arcokra, a szorgalmasan megtanult versek hibátlan elmondásáért pedig azt hiszem mindenki megemelhette képzeletbeli kalapját. A műsor záróakkordjaként a „Tavaszi szél vizet áraszt” kezdetű népdalt közösen énekelték el, melyet saját bőrünkön is érezhettünk a kissé szeles időben.

Ezt követően kezdetét vette a „kék séta”, melyen közel 400-an tettek egy rövid kerülőt a városban. A Conselve parkba visszaérkezve héliummal töltött lufikat engedtek a magasba, melyek azzal az üzenettel szálltak, hogy, aki látja, a ballonokat tudja: „a világ úgy szép és úgy kerek, hogy mindannyian mások vagyunk.” A lufik felengedése után emlékfalat díszítettek a jelenlevők, kék szalagokat és szintén kék puzzle darabokat helyeztek fel az összetartozás jelképeként.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?