Enyhüléssel olvadás, olvadással gondok

Eddig a kemény fagyok okozták a gondot, most az olvadás rejt veszélyeket, ad feladatokat a várost üzemeltető cégnek, vállalkozásoknak és magánszemélyeknek egyaránt.

A nappali gyenge pluszok hatására a tetőkön lévő hó megolvadt, és sok ereszen dermesztő jéglándzsákká állt össze. Amíg a tetőről lógnak, nincs velük baj, azonban kiszámíthatatlanul bármelyik pillanatban lezuhanhatnak. A jégcsapok eltávolítása és a járdák síkosság mentesítése, jégtelenítése az épület tulajdonosának feladata, de ha nem tudja elvégezni, vagy nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel, segítséget kérhet. A tűzoltóság csak közintézmények esetén köteles a balesetveszélyt elhárítani.

A közútjaink egy része is csak most, olvadás miatt kerül elő a jég alól, ilyenkor már az is megmutatkozik, milyen károkat okozott az aszfaltban a fagy. A károk felmérése folyamatos, és azt állapították meg, hogy a januárban ránk reccsenő kemény tél kevesebb kárt okozott, mint a korábbi telek időjárása, ugyanis minél gyakrabban váltakozik a fagyás és olvadás ciklusa, annál több kárt okoz az utakban. Most pedig egyvégtében heteken keresztül mélyen a nulla alatt maradt a hőmérséklet. Ott, ahol komoly balesetveszélyt okoznak az útburkolati hibák, kijavítják, de a tavaszi kátyúzás még nem kezdődhet el addig, míg az aszfalt hőmérséklete el nem éri az öt Celsius-fokot.

A nem mindennapi rendszerességgel használt épületek – hétvégi házak, nyaralók – vízrendszerét ellenőrizze tulajdonosa, hogy nem szenvedtek-e károkat a fagyos időben. Bizonyosodjanak meg róla, hogy nem történt baj, a pincékben vagy a telkek kerti csapjánál. Ezen ingatlanok szomszédságában élők is figyeljenek oda, hogy környezetükben nem tapasztalnak-e vízelfolyást. Az elfagyott vízmérők, vízvezetékek az olvadás után rendkívül komoly károkat képesek okozni az ingatlanon, továbbá az elfolyt vízmennyiség is komoly kiadásokat jelent a tulajdonosoknak. A felmerülő költségek – például a vízóra cseréje – a fogyasztót terheli.

Belvízzel is fenyeget az olvadás, mert a fagyos földfelszín nem engedi beszivárogni a kiolvadt havat, és a hó olvadása miatt fokozottan telítődnek a vízelvezető árokrendszerek. Ezekben gondot okozhat a víz útjába kerülő bármilyen akadály, ami meggátolja elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz. Ez a probléma belterületeken és a termőföldeken is megjelenhet, és fokozza a belvízveszélyt. A vízelvezető rendszerek nem tudják betölteni funkciójukat, a megfagyott jég és hótömbök eldugítják, leszűkítik az átereszeket, de azok eltávolításával megelőzhető az árkokban lévő víz felhalmozódása. Az átereszek tisztítása olyan aktuális feladata az ingatlantulajdonosoknak, fenntartóknak és gazdáknak, amelynek elmulasztása komoly károkat okozhat.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?