Itt az igazi tél

Évek óta nem tapasztalt hideggel köszöntött be az új év, és a tartós mínuszok előre láthatóan még január végéig kitartanak. Nem szokatlan ez az időjárás, csak már elfelejtettük, mert öt éve nem volt igazi tél.

A pénteken érkező mediterrán ciklon nagy mennyiségű csapadékot hozott magával. A hétvégén lehullott 20-25 cm hó és ónos eső jelentősen lelassította a forgalmat a városban. A JVV Nonprofit Zrt. és a Közútkezelő munkatársai folyamatosan dolgoztak azon, hogy a forgalmasabb járdákat, kerékpárutakat és közutakat mihamarabb járhatóvá tegyék.

A JVV Nonprofit Zrt. munkatársai hét sószóró, hótoló traktorral és három speciális felépítménnyel felszerelt teherautóval, valamint két munkagéppel álltak készen az utak, kerékpárutak és járdák hótól és jégtől való megtisztítására. A kézi síkosság mentesítésben részt vevők számára két kiszolgáló autó szállította a szóróanyagot. Állandó szolgálatban huszonnégy munkatárs dolgozik, de a pénteki rendkívüli időjárás indokolttá tette, hogy negyvennégy munkatárssal egészüljenek ki.

Hétvégén hóügyeletet tartottak, de hétfőtől ismét bővített állománnyal dolgoztak. Horti Ádám szerkesztőségünknek azt is elmondta, hogy 2016 év végén beszereztek egy John Deere típusú multifunkciós gépet, amely a jelenlegi hóhelyzet elhárításában is részt vett. Elsőként az intézményekhez vezető utakat, járdákat, a forgalmasabb összekötő utakat és kerékpárutakat takarítják. Nehezítette a munkát a tartós fagy, ugyanis a szóróanyag -6 fok alatt nem fejti ki hatását. A forgalmasabb járdaszakaszokon lapátok segítségével, kézzel feszítették fel a jégpáncélt.

A járdák járhatóvá tétele természetesen az ingatlantulajdonosokra is vonatkozik. Városunk 40/2012. (IX. 13.) önkormányzati rendelete kimondja, hogy „amennyiben az időjárás szükségessé teszi, az ingatlan tulajdonosának vagy üzemeltetőjének, használójának gondoskodnia kell a járda hótól való letisztításáról, és jegesedés esetén csúszásmentesítéséről. E kötelezettségeknek minden reggel 8 óráig köteles eleget tenni, majd a nap folyamán – az időjárástól és a személyi körülményektől függően – a hóeltakarítást, valamint a csúszásmentesítést legalább még egyszer meg kell ismételni.” A rendeletben szerepel, hogy elsősorban homok, kőpor, fűrészpor vagy finom kőzúzalék használható csúszásmentesítésre.

Térségünkben a kedvezőtlen időjárás szerencsére személyi sérüléssel járó balesetet nem eredményezett, de az átlagoshoz képest még így is hatszorosára nőtt a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vonulási száma. Fózer Tibor tűzoltóezredes, kirendeltség-vezető lapunknak elmondta, hogy péntektől vasárnapig összesen 17 riasztásuk volt. Két kéménytűzhöz és egy épülettűzhöz vonultak ki, négy esetben árokba csúszott személyautót és buszt mentettek, amelyek akadályozták a közúti közlekedést. Hat esetben a hó súlyától letört vagy kidőlt nagyobb gallyakat és fákat távolítottak el, amelyek elektromos vezetékeket, háztetőket és járókelőket veszélyeztettek.

A hétvégén a rendőrök sem tétlenkedtek. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Neszűrben egy egyedül élő, átfázott férfi kért segítséget január 14-én délután a rendőrségtől, akinek a rendkívüli hidegben elfogyott a tüzelője. A rendőrök a helyszínre siettek, közben értesítették a helyi önkormányzatot, intézkedtek a férfi tüzelőanyagának pótlásáról. Értesítették a mentőszolgálat munkatársait is, akik a férfit további ellátás céljából kórházba vittek.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?