Félévente egy kötet

Papp Diána író, újságíró, a Nők Lapja egykori vezető szerkesztője 2012 óta félévente új könyvvel ajándékozta meg olvasóit. A könnyed írások humoros, csajos szálakon futnak, ínycsiklandozó receptekkel fűszerezve. Az íróval Hábenciusné Balla Andrea beszélgetett.

A Városi Könyvtár dolgozói január 19-én teaházi hangulattal várták a hidegről érkező vendégeket. A családias környezetben Diána barátságos, közvetlen stílusban mesélt a szerencsés véletlenekről és írói pályafutásáról.

Gimnázium után Dia a továbbtanulás dilemmájában találta magát, mikor úgy döntött, a tanári pálya mellett voksol. A magyar-német szakirány hamar elvette a lelkesedését, így a diplomaosztó után új irányt vett és újságíróként a Népszavánál gyakornokoskodott. Elmondása szerint teljesen véletlenül egy barátja kapcsolatai révén került a neves napilaphoz, ahol igazán bedobták a mélyvízbe. A politikai lapnál hamar kiderült tehetsége, ugyanis újságíró képzés nélkül is megállta a helyét. Kipróbálta magát a TV2 sajtóosztályán, és pályafutása alatt több női magazin munkatársa volt. Végül 2008-ban a Nők Lapja vezető szerkesztő pozíciójára ajánlották, ahol már sokat publikált.

A könyvírásnak többször nekifutott, de a vázlatok fiókjában maradtak. Első könyvét, A szerdán habcsókot egy kiadó felkérésére írta meg, mely 2011-ben megjelent, a mai napig erre a regényére a legbüszkébb. Ezután nem volt megállás, félévente új könyvet tartogatott a rajongók számára. A Bodza Bisztró, majd a Kerek perec és végül a Téli fagyi vicces, csajos világában kalandozhattak az olvasók. „Minden könyvben benne vagyok, de egyik szereplője sem én vagyok” – vallotta. Az író legtöbbször kitalált alakokat kelt életre a papíron, könyvei sajátossága, hogy számtalan receptet alkalmaz a történetekben. Ő maga a gasztroblogok szerelmese, legfeljebb süt, a főzést inkább a párjára bízza. „A páromat szórakoztatja a főzés, én inkább háziasszonyi kötelességből csinálom. Viszont a sütés megnyugvás, boldogság számomra.” Könyveinek nincs különösebb üzenete, de valahol azért minden olvasó magára ismerhet egyes jelenetekben, melyből példát meríthet. A Jóságszalon című könyve áll hozzá a legközelebb a története miatt. Mind borításban, mind tartalmilag újított, ez azonban a kiadóváltásnak is köszönhető. A komolyabb hangvételű regényben megmaradt az írónő stílusa, melynek legfőbb célja a szórakoztatás.

A Nők Lapjától 2015 őszén legjobb barátnője, Fejős Éva csábította el az Erawan Kiadóhoz. Dia tavaly óta a Honeymoon Hotel című könyvén dolgozik, mely egyelőre családi okok miatt pihenőpályán van. Az írónő egy kedves mosoly kíséretében újságolta, hogy ebben az évben több feladata lesz a kiadónál, hiszen Éva kisbabát vár. (Január 23-án Linda Zsófia megszületett – a szerk.)

A jó hangulatú estén, ahogy a perecek az asztalról, úgy fogytak el a kérdések is, végül pedig a kabátok a fogasokról.

Fotó: www.jasznaplo.hu

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?