Közösség az ünnep fényében

Vasárnap elérkeztünk advent negyedik vasárnapjához, amikor az utolsó, a bűnbánat gyertyája gyúlt világosságra a várakozás koszorúján. Településünk közössége a Szentháromság téren kialakított karácsonyi faluban este öt órától várta, hogy a hagyomány szerint Betlehemből hozott láng fényesítse a város adventi koszorújának gyertyáit.

Juhász Gyula Karácsony felé című versének szavalatával köszöntötte Jászberény város ünneplő közösségét Kertész Vilmos műsorvezető a karácsonyi falu pódium színpadán az önkormányzat és a szervező Jászkerület Nonprofit Kft. nevében.

Az advent az egyházi év kezdete, a várakozás és a reménykedés időszaka. Szántó József címzetes apát plébános szavai ezen gondolatok jegyében kaptak hangot: „Advent az Úr érkezése. Erről a várakozásról szól ez az időszak esztendőről esztendőre” – mondta az apát. Hozzátette, az Úr újból eljön az utolsó órán, és eljön személyesen értünk halálunk óráján, de ha nyitva hagyjuk szívünket, hogy kegyelme megérintse lelkünket, minden pillanatban megtörténik érkezése. A továbbiakban az apát Jézus születésének misztériumáról, földi útjának első állomásairól, értünk elszenvedett haláláról és megszabadító feltámadásáról beszélt. „Ha Jézust beengeded életedbe, hagyod, hogy ő legyen centruma, akkor lesz áldott, boldog és boldoguló szép ünneped és életed.”
Ötszáztizenegyedik fellépésén szerepelt az 1978-ban alakult Székely Mihály Kórus, hogy ezúttal az adventi műsor keretében kiváló előadásával emelje az ünnep fényét. Repertoárjukból Händel, Koncz, Carpenter és Viski János műveket hallhattunk megszólalni.

Szabó Tamás polgármester zárta az idei adventi időszak ünnepi szónokainak sorát. Adventben az e helyszínen elhangzó gondolatok széles köre a fogalmazásbéli sokszínűség ellenére mégiscsak azonos gondolati egységből fakad. Mindazoknak, akiknek szeme van a dolgok rálátására, füle a lényeg meghallására, szíve az itt közvetítettekkel azonosulásra, azok az elmúlt három hét alatt kellőképpen gazdagodtak a várakozás, készülődés, csendes elmélkedés, önmagukkal való számvetés terén – szólt a hallgatósághoz Jászberény polgármestere. Szabó Tamás örömmel számolt be az általa tapasztalt pozitív változásról, amit a város közösségében, közösségi életében hat év alatt érzékelt. Meglátása szerint egyre több olyan polgára van Jászberénynek, aki saját boldogulásán, kötelező feladatain túl figyelmet fordít a közösségre, előtérbe helyezi a közösségi élet érdekeit. Megnyilvánulnak ezek a megmozdulások a város kulturális és sportéletében, és a civil lét valamennyi területén. A város lakói támogatóként, együttműködő partnerként, szellemi és anyagi támaszként jelen vannak a közösségekben. Egy város valódi ereje ebben van, és polgármesterként legelső feladat ezt a közösségi értéket növelni. Ezen gondolatok birtokában rajtunk áll, kezünkben van a jövőnk, ismerjük fel magunkban is ezen értékeket – biztatott Szabó Tamás, majd áldott, békés, szeretetet adó és kapó ünnepet, sikerekben gazdag boldog új évet kívánt az egybegyűlteknek és a város valamennyi lakójának.

A hagyomány szerint a 298. sz. Lehel Vezér Cserkészcsapat közvetítésével jut el hozzánk a betlehemi láng, amiről az adventi koszorún meggyulladhat a várakozás gyertyájának lángja. Szabó Tamás és Szántó József keltették életre a negyedik gyertyalángot, ami remény szerint melegséget kelt valamennyi jelenlévő szívében.

Az elmúlt napokban egyéb örömteli esemény is melengette a jászok szívét. A Fölszállott a páva című televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny hazai versenyzőiért hónapokon át izgultunk. Nem volt hiábavaló a közösség támogató ereje, mert a gyerekek a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes tagjaként a legtechnikásabb csapat megtisztelő címet nyerték el a verseny döntőjében. Szólótáncosként különdíjat hozhatott haza a jászberényi Makula Zoltán. Jászfényszaru színeiben Horváth Áron ifjú cimbalmos a hangszeres kategória győztese címmel büszkélkedhet. A kiváló teljesítményhez Szabó Tamás polgármester gratulált a megjelent táncosoknak és felkészítőiknek, a Szűcs és a Busai házaspárnak, miután kivetítőn újra átélhettük a pénteki döntőben előadott fergeteges györgyfalvi koreográfia pillanatait. „A Jászság Népi Együttes évtizedek óta olyan gazdagságot adott a városnak, a Jászságnak és az országnak is, ami abszolút alátámasztó példája a közösségi lét kiváló módjának. Ha a legtechnikásabb együttes cím azt jelenti, hogy olyanok, mint a felnőttek, akkor azt gondolom, hogy az egész tévés produkciónak a legkiemelkedőbb és a legnagyobb értékű teljesítménye a miénk” – kommentálta a nagyszerű eredményt a polgármester.

Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője megköszönte az elismerő szavakat, illetve köszönetét fejezte ki a szülőknek és minden néptáncot szerető szurkolónak a támogatásukért.

Elmondta, hogy a verseny nagy kihívás elé állította az együttest, hiszen 2012-ben a JNE megnyerte a tehetségkutatót. Ennek tudatában a gyerekek eljutottak a döntőig és ott nagy sikerrel szerepeltek. Szűcs Gábor hozzátette, sok szakember véleménye nem egyezik a zsűri véleményével. „Mindezeken túl fontos számunkra és nagyon jó érzés az, hogy a gyerekek ott lehettek a döntőben és maximálisan teljesítettek, képviselték Jászberényt és a Jászságot.” A produkciók során áttáncolták a Felvidéktől kezdve a Jászságon át Erdélyig Nagy-Magyarországot, ezzel számot adtak valódi magas színvonalú, széles körű technikai tudásukról. „Ennek tükrében a Jászság Népi Együttes Jászberényben még száz évig biztosan élni fog, hiszen olyan táncos utánpótlással rendelkezünk, akik elhivatottan tudják folytatni ezt a sikertörténetet.”

Az adventi műsor zárásaként a Jászkürt Újság rajzpályázatának díjazottai vehették át ajándékaikat a szerkesztőség munkatársaitól.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?