Az egészség és a siker

A bérletes közönség vastapsa közepette ért véget a Lehel Film-Színházban Moliére a Képzelt beteg című vígjátéka szombat este.

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művészeinek előadásában a címszereplő hipochonder párizsi főurat, Argant, a zseniális humorú Koltai Róbert alakította. A francia klasszicizmus legnépszerűbb drámaírójának ez volt az utolsó színdarabja és fellépése, 1673 februárjában. A nevezett előadás közben, a címszerepet alakító Moliére a színpadon rosszul lett és még aznap meghalt.

A szerző komédiázik, kifiguráz bennünket, félelmeinket öncsalásainkat, kicsinységeinket, a saját betegségtudatába lassan belebetegedő, betegségének élő Argan orvos imádatát, a második feleség, a számító Baline kétszínűségét, akinek férje vagyonára fáj a foga, vagy éppen az Argan testéből élősködő Purgót és Szippantsot, a kapzsi, hitegető orvost és patikust.

Más találó jellemek is vannak a darabban: a gazdájával folyton perlekedő, őt bizony keményen leckéztető szolgáló, Toinette talpraesettsége, a szerelmes Angyalka és imádója, Cléante állhatatossága, aki a nagyobbik lány kezét szeretné Lujzácska, a fiatal lányka ártatlan őszintesége. Megint más a fiát házasítani kívánó Kolikaczius doktor és kissé együgyű Tamás fia, vagy a testvérét jobb belátásra és életigenlésre bíró Béralde földhözragadtsága. Ők és a körmönfont gondolkodású Csavaró közjegyző története, többször késztették jóízű nevetésre a termet zsúfolásig megtöltő publikumot.

Meg kell hagyni, hogy az előadás egyes komikusnak szánt jelenetei igen elhasználtak, és elnyújtottá váltak bizonyos esetekben. A színház mindig azt próbálja meg deszkáira állítani, és legfőképpen úgy, amire társadalmi igény mutatkozik. Ezért kerültek elénk ezek az agyontaposott poénok.

Összességében az előadás szívhez szóló és önkritikus, megmutatta milyen szimptómái vannak annak a betegségnek, amit csak képzelünk, de nevezhetjük szerelemnek, színháznak, vagy aminek akarjuk. Moliére csattanói ma is érvényesek, jól szórakoztatták a nézőket, akik boldogan és főleg egészségesen távoztak az előadásról.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?