Itthon vagyunk itthon

A hétvége zárásaként, szeptember 25-én vasárnap, este kilenc órakor lobbant fel – összetartozásunk szimbólumaként – Szent Mihály tüze.

Szent Mihály napjának üzenete éppen abban rejlik: újra felfedezni értékeinket, összetalálkozni, s együtt lenni azokkal, akikkel közösek a gyökereink, mert összeköt bennünket valami: magyarok vagyunk. Éljünk bárhol is az országban, vagy akár a nagyvilág legtávolabbi szegletében, gondolkodjunk sokféleképpen, egy valami biztosan közös bennünk: ez a hazánk, itt vagyunk itthon. A régiek az évkör harmadik fordultával, az év harmadik kapujában fejezték be a betakarítást, lezárva ezzel a mezőgazdasági évet. Eleink a “Tűz angyalának” napján pásztortüzeket gyújtottak, jelezve a kinti legelőkről hazatérők útját, s azt, hogy hamarosan a nyáj és a pásztor is megpihenhet az otthoni világban. Mihály nap fordulóján a parasztkalendáriumban a terménnyel és az állatokkal való elszámolás után a vigasság negyven napos ideje kezdődik el.

Ez a Kisfarsang ideje, a nagy őszi vásárok, lakodalmak, szüreti bálok időszaka, amikor Borszűrő Szent Mihály segedelmével még az újbor is kiforr. Örömünnepek sora veszi kezdetét, mert ilyenkor mindenki hazatalál

Jászapáti Városi Önkormányzat szervezésében 2013 óta kerül minden évben megrendezésre -az „Itthon vagy – Magyarország szeretlek!” programsorozat keretein belül – a Szent Mihály napi őrtűz gyújtása, mely hangulatos rendezvény a városlakókat a vásártérre vonzza, hogy a tűz lángja mellett együtt legyenek, egy jót beszélgessenek.

Köszönet a közreműködésért: Kovács József káplánnak, a rendőrségnek, a polgárőrségnek, a tűzoltóságnak, a Pethes Sándor Fúvószenekarnak, Juhász Ádámnak és Simon Gábornénak, a Városüzemeltető Kft. dolgozóinak, a Közmunkaprogram munkavezetőinek (Kocsi Jánosnak, Cserepes Attilának, Horváth Józsefnek) és dolgozóinak, Jászivány Község Önkormányzatának, Tari Andrásnak, Borbás Zoltánnak, Vincze Róbertnek és Bódi Pálnak, Utassy Lászlónak és munkatársainak, Szabóné Nagy Enikőnek, Szabó Dénesnek és Földes Ritának, valamint diákjaiknak, Andrásiné Ádám Krisztinának, Bolyós Ferencnének és Kálmán Imrénének, Elekes Ferencnek, a Kovács Béla Épületgépészeti Kft- nek.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?