Elkészült a Pedagógiai Szakszolgálat épületének felújítása

A Faiskola utca 3. szám alatt Jászberényben, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézménye működik. Majd két és fél évvel ezelőtt költöztek ide, az épület teljes felújítása most fejeződött be. Ünnepélyes átadására december 7-én, csütörtökön délelőtt került sor.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézménye az 1986-ban, közel 40 éve megalakult Nevelési Tanácsadó jogutódjaként, 2013. óta segíti a köznevelési törvényben foglaltaknak megfelelően a szülőket, valamint a nevelési-oktatási intézmények feladatainak ellátását. Hosszú időn át a városközpontban elhelyezkedő önálló épületben valósult meg a szakszolgálati ellátás.

A tagintézmény 2021 szeptembertől új helyen, a Faiskola u. 3. szám alatt fogadja ügyfeleit, illetve végzi tevékenységét. A helyváltoztatás szükségességét az indokolta, hogy a régi, vizes, dohos épület már nem felelt meg a szakszolgálati ellátás feltételeinek. Az épület teljes felújítása 2023. augusztus 31-ére fejeződött be, melynek apropójából épületátadó ünnepséget rendeztek a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézményében.

Az új épületet Jászberény Városi Önkormányzata biztosította, a felújítás teljes költségét pedig a fenntartó, a Szolnoki Tankerületi Központ vállalta. Az átadó ünnepséget Zsoldos Erzsébet a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója nyitotta meg, majd Budai Lóránt Jászberény polgármestere és Rusvai Károly a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója is hangsúlyozta az esemény jelentőségét. Végül Bartusné Major Ágnes tagintézmény-igazgató mutatta be az idáig vezető utat.

Az épület két részletben került felújításra. Egyik része jó állapotban volt, azonban szükséges volt a szakszolgálati feladatellátás arculatához igazítani. A másik rész viszont teljes renoválásra szorult, amelyet a következő év költségvetésébe lehetett csak beilleszteni. Így készülhetett el 2023 szeptemberére immár teljes egészében a jelenlegi állapot, amelyben tágas, korszerű váró, vizsgáló, fejlesztő helyiségek találhatóak, valamint egy nagyméretű mozgásfejlesztő szoba is kialakításra került.

A Jászberényi Tagintézmény a Jászberényi Járás kilenc települése részére biztosít korai fejlesztést és gondozást, szakértői bizottsági tevékenységet nevelési tanácsadást, logopédiai ellátást, kiemelten tehetséges gyermekek és tanulók gondozását, gyógytestnevelést. Ezenkívül szerveznek műhelyfoglalkozásokat, nyílt órákat szülőknek, pedagógusoknak, ágazatközi hálózatépítést az egészségügyi (védőnők, gyermekorvosok) valamint a szociális (családsegítő) szférával. Kiváló szakembereik, együttműködve az EKKE Jászberényi Campussal, részt vállalnak a jövő gyógypedagógusainak, logopédusainak felkészítésében, ezáltal biztosítva a szakember utánpótlást.

Az új helyen gyermekbarát környezetben, szakmailag jól felkészült szakemberek végzik a pedagógiai szakszolgálati ellátást.

 

Vélemény, hozzászólás?