Plusz bevételt osztottak

Teljes létszámban kezdte márciusi soros ülését 29-én, a Városháza emeleti nagytermében, a Jászberény Városi Önkormányzat. A napirend elfogadása előtt egyperces néma főhajtással emlékeztek a 68 éves korában elhunyt Szádvári Gáborra, aki hosszú időn át aktív részese volt Jászberény közéletének és a városi képviselő-testületnek, valamint a megyei önkormányzatnak is tagja volt.

Nem kevesebb, mint 37 napirend megtárgyalása várt a képviselőkre a márciusi soros ülésen. A tanácskozás első felében szinte kivétel nélkül minden beszámolót, előterjesztést egyhangúlag fogadtak el, így:

– a polgármester és az alpolgármester két ülés közötti beszámolóját,

– az átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztatót,

– a beszámolót a Polgármesteri Hivatal 2022. évi tevékenységéről,

– a beszámolót a Jászberény Városi Könyvtár 2022. évi tevékenységéről,

– előterjesztést a Jászberény Városi Könyvtár 2023. évi munkatervének jóváhagyásáról.

– az előterjesztést a Jászkerület felügyelőbizottsági tagjainak megválasztásáról, az Alapító Okirat módossításáról,

– a beszámolót a Jász Múzeum 2022. évi tevékenységéről,

– az előterjesztést a Jász Múzeum 2023. évi munkatervének jóváhagyásáról,

– a beszámolókat a Közterületfelügyelet és a Mezőőri Szolgálat 2022. évi tevékenységéről,

– a beszámolót a Környezetvédelmi Programban foglaltak 2022. évi időarányos teljesítéséről,

– az előterjesztést a Jászberény Város 2023. évi Környezetvédelmi Akciótervének elfogadására,

– módosították a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok
igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati
rendeletet,

– módosították a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásról, annak
igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról szóló 9/2014. (III. 14.) önkormányzati
rendeletet

– az előterjesztést a Jászberény Város Óvodai Intézmény felvételi körzethatár módosításáról.

Kisebb vita alakult ki a Jászberény Városi Önkormányzat sportfeladatairól, valamint a helyi sporttevékenységről szóló rendelet megalkotása kapcsán. Budai Lóránt polgármester elmondta, hogy 2019 után szerettek volna tiszta és átlátható sporttámogatási rendszert kialakítani, de ezt csak most, az időközi választás eredménye után tudják megtenni. A korábban fideszes, most független négy listás képviselő jelezte, jó lett volna, ha hamarabb megkapják a tervezetet és több idő lett volna annak társadalmi egyeztetésére a sportegyesületek vezetőivel. Balogh Béla erre reagálva megjegyezte, hogy ennek éppen ők voltak korábban a megakadályozói. Az alpolgármester megismételte azokat a számokat, amelyeket a sportfórumon is elmondott arról, hogy az önkormányzat 2010 után mennyivel támogatta a sportot. Kijelentette, hogy jelenleg a költségvetés annyit bír el, amennyit annak elfogadásakor meghatároztak. Jelezte, ahogy a város bevételei kedvezőbben alakulnak, akkor lehet szó arról, hogy év közben emeljenek a sporttámogatáson. A beterjesztett sportrendeletet végül 11 igen és 4 tartózkodás mellett fogadták el.

Módosították a köztemetőről és a temetkezésről szóló korábbi rendeletet, valamint az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló rendeletet, és az ezek bérletéről szóló szabályokról és a lakbér megállapításáról szóló rendeletet is.

Vita volt a költségvetés előirányzatainak módosításáról szóló előterjesztés kapcsán. A költségvetési rendelet elfogadását követően a Kormány megalkotta a minimálbér és garantált bérminimum, valamint a pedagógusok bérének 2023. január 1-jétől történő emeléséhez a települési önkormányzatok számára biztosítandó támogatásról szóló a 68/2023. (III. 10.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Korm.rendelet). A Korm.rendelet meghatározza az önkormányzatokat megillető kiegészítő támogatás mértékét, amely a Jászberény Városi Önkormányzat esetében 175.847.846 Ft-ot jelent. Ez az összeg magába foglalja a hivatali működésre, a köznevelési feladatokra, a szociális és gyermekjóléti feladatokra, valamint az intézményi gyermekétkeztetési feladatokra jutó többlettámogatásokat. A költségvetési rendelet a minimálbér, a garantált bérminimum, valamint a pedagógus bér emelésének hatásait már tartalmazta, ezért a fenti összeg a költségvetésbe szabadon bevonhatóvá vált.

A költségvetés elfogadásakor – annak korlátaira tekintettel – egyes költségvetési igények nem, vagy csak részben kerültek tervezésre, illetve a költségvetési rendelet megalkotását követően új, jogos támogatási igények, valamint elvégzendő önkormányzati feladatok jelentek meg az alábbiak szerint:

  • A víziközmű-szolgáltatásról 2011. évi CCIX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján Jászberény és Portelek ivóvízhálózata vonatkozásában vagyonértékelést szükséges elvégezni. A vagyonértékelésre tervezett előirányzat előzetes, indikatív ajánlat alapján 40.000.- EFt összegben került meghatározásra.
  • A Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás Tanácsa által elfogadott társulási költségvetése Jászberény Városi Önkormányzat részére 7.683.- EFt települési hozzájárulást határozott meg. Tekintettel arra, hogy a költségvetési rendeletben 3.000.- EFt kiadási előirányzat került elfogadásra, az előirányzat emelése vált szükségessé.
  • A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház (a továbbiakban: Kórház) a Jászberény Városi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) támogatását kéri egy 2 éves együttműködés érdekében. Az együttműködés keretében a Kórház orvostechnikai eszközparkajának fejlesztése (atroszkópos torony és laparoszkópos torony beszerzése) valósulna meg. A 2023. évi költségvetés terhére az atroszkópos torony beszerzési költségének 50 %-os hozzájárulását (16.000.- EFt) kéri a Kórház az Önkormányzattól.

Az Önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a közfeladatok ellátásban részt vállaló szervezetek működésének zavartalan biztosítását. Ennek érdekében

  • a Folklór Kulturális Közalapítvány részére két támogatási jogcímen (2023. évi általános működési támogatás (4.000.- EFt), Csángó Fesztivál megszervezésének támogatása (2.000.- EFt)) többlet támogatási forrás biztosítása;
  • a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola részére pedig a 2023. évre vonatkozóan általános működési támogatásként 2.000.- EFt összegben új költségvetési kiadási előirányzat biztosítása
  • a TRIÓ-MÉDIA-JÁSZBERÉNY Kft. részére a helyi közcélú televíziós műsorszolgáltatási feladatok 2023. évi ellátása érdekében 3.000.- EFt kiegészítő általános működési támogatás biztosítása indokolt.

A költségvetésbe bevonható fennmaradó összeg tartalékba került:

  • Céltartalék VGB – Pályázati és tervezési keret: 40.000.- EFt;
  • Céltartalék HKVB – Diák-és szabadidősport keret – új előirányzatként: 3.000.- EFt;
  • Céltartalék HKVB – Pályázathoz nem kapcsolódó sportcélú keret – új előirányzatként: 1.000.- EFt;
  • Céltartalék Kt – Kiemelt sportágak támogatása: 10.000.- EFt;
  • Általános tartalék: 50.148.- EFt

Bódis Béla módosító javaslattal élt: a céltartalék termére 30 millió forinttal emeljék meg a kiemelt sportágak támogatását. A javaslatot az előterjesztő polgármester nem fogadta be, s a testület többsége sem szavazta meg. Így maradt az eredeti felosztás, melyet az előbbiekben felsoroltunk.

A folytatásban személyi kérdésekben döntöttek egyhangúlag (városi delegáltak, közlekedési és parkolási munkacsoport, idősügyi tanács).

Több, a településrendezéssel kapcsolatos előterjesztést is vita nélkül fogadtak el.

Döntöttek ingatlanok értékesítéséről (pályázati induló ár és pályázati feltételek).

Elfogadták a Jászberény Városi Önkormányzat Társadalmi Közfelelősségvállalási
Stratégiáját (PSR).

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjában pedig egyhangúlag szavazták meg azt az előterjesztést, amely a földgázenergia és villamosenergia 2023-2025-ös időszakra történő
beszerzésére irányuló csoportos közbeszerzési eljáráshoz való csatlakozásról, a tagfenntartó és
gesztori nyilatkozat aláírásáról, valamint a szükséges pénzügyi fedezet biztosításáról szólt.

 

 

Vélemény, hozzászólás?