Faültetés a tisztább levegőért

A piaci fahídnál, a Zagyvaparti sétányon tartott sajtótájékoztatót december 5-én, hétfőn délelőtt dr. Besenyi Orsolya a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt és csapata. A téma pedig a tisztább városi levegő érdekében a faültetés volt.

– Jászberényben tisztább levegőt szeretnénk. Itt nagyon sok az asztmás gyerek, a tüdőbeteg, sokkal több mint az ország más régióiban. Tudjuk, hogy Jászberény egy homokmedencében fekszik, körülöttünk homokdombok vannak, s a szél nagyon gyakran befújja a homokot a városba. Ezért pedig Jászberényben nagyon magas a szálló por. A közlekedés is ront a helyzeten, hiszen a sok kipufogógáz, a, szén-dioxid, a sok fosszilis tüzelőanyag elégetése is rontja itt a levegő minőségét. Ennek javításáért mi is tudunk tenni, például azzal, ha fákat ültetünk. A Tízmillió fa program célja pont az, hogy javítsunk környezetünkön – mondta a sajtótájékoztató bevezetőjében dr. Besenyi Orsolya polgármesterjelölt, majd átadta a szót Sárközy Csabáné Béres Krisztinának, aki a jelzett program keretében 700 db facsemetét szerzett Jászberénynek.

– Pár hónappal ezelőtt a Tízmillió fa Jászság egyik adminisztrátora lettem és pályáztam 800 db fára. Sikerült 700 fát nyernem, melyekért elmentünk, ideszállítottuk a facsemetéket, s szeretnénk mihamarabb a lakossághoz eljuttatni azokat – mondta Sárközy Csabáné Béres Krisztina,  azt is elmondta, hogy többek között tatárjuhar, fehér nyár, fekete nyár, rezgő nyár, platán és cserszömörce kiültetésére is lehetősége lesz azoknak, akik szeretnének ezekből a csemetékből kapni.

A megjelent képviselőjelöltek közül Szatmári Anikó, aki jelenleg is a 7-es választókerület képviselője, elmondta, hogy viszonylag nagy zöldterületek, parkok vannak körzetében, s ezért több fát szeretne oda ültetni. Meg is jelöltek ezek helyét: a kutyafuttató, a Batthyány úti fitness park köré és a Hableány utcai Kishableány játszótár köré is szeretne fákat ültetni.

– Természetesen a körzetben lakók igényeit is szeretném figyelemebe venni, s ezért kérem, hogy jelezzék számomra, hová szeretnének még fát ültetni – mondta Szatmári Anikó.

– Ezek a fák kerülhetnek kiskertekbe, de közterületre is. Kérjük a lakókat, hogy keressék a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeit személyesen vagy telefonon. Ők segítenek a fák szállításában és ültetésében is, ha szükséges. Amennyiben közterületre szeretnének fát ültetni, akkor annak engedélyeztetésében is segítünk. Az egységes városkép kialakításához ugyanis az is hozzátartozik, hogy akármilyen fát nem ültethetünk akárhová – zárta a tájékoztatót dr. Besenyi Orsolya.

Vélemény, hozzászólás?