Bővült a lakossági támogatások rendszere

Tizennégy fővel kezdte meg novemberi soros ülését a jászberényi önkormányzat 16-án délután 3 órakor a városháza emeleti tanácstermében. A képviselők közül Skultéti József hiányzott, aki írásban jelezte távolmaradását a polgármesternek, a tanácskozásról.

A napirend elfogadása előtt Tamás Zoltán a Fidesz frakció nevében 10 perc szünetet kért a sürgősségi indítvány egyeztetése kapcsán. Ezt követőeb egyhangúlag fogadták el annak napirendre vételét, ahogy az így kiegészült tárgyalási programot is.

A sürgősségi indítvány az önkormányzat költségvetési, kiadási előirányzatainak átcsoportosításáról szólt. A Jászkerület NKft. 2022. évi működéséhez 3,5 millió, a cég EFOP pályázat utófinanszírozott támogatásának megelőlegezésére 16,5 millió, a Folklór Kulturális Közalapítvány CLLD pályázat utófinanszírozott támogatásának megelőlegezésére 3,745 millió forint támogatást tartalmazott az előterjesztés, melyet egyhangúlag fogadtak el.

Ezt követően megkezdték a napirenden szereplő anyagok tárgyalását. Elsőként, immár nem első alkalommal, a testület nem fogadta el a polgármester és az alpolgármester tájékoztatóját a két ülés között történtekről. Egyhangúlag fogadták el viszont az átruházott hatáskörben meghozott döntésekről szóló tájékoztatót.

A „Jászberény közigazgatási területén autóbusszal végzett menetrend szerinti, helyi személyszállítási szolgáltatás ellátása” tárgyú pályázat eredményével kapcsolatos előterjesztés „A”- és „B”-változatot tartalmazott. A korábban többször is tárgyalt közösségi közlekedés biztosítása volt a kérdés, miután a városfejlesztési bizottság egyik változatot sem támogatta. A vita során új információ nem merült fel, a korábbi észrevételek ismétlődtek meg. A szavazás során a „B”- változatot 12-en támogatták, így a következő három évben a VOLÁNBUSZ Közlekedési Zrt. végzi majd a helyi személyszállítást Jászberényben, évi 80 millió forintos díjért.

Az önkormányzat 2022. évi gazdálkodásának I-III. negyedévi helyzetéről szóló tájékoztató vitája nagyrészt arról szólt, hogy Pócs János országgyűlési képviselő milyen kevés (KJE vélemény), illetve milyen sok (Fidesz vélemény) támogatást hozott a városnak.

– Eltértek attól a hozzászólók, amit tárgyalnunk kellene. Bármilyen összetétele van egy településnek, a fejlődés gyorsítását a pályázati lehetőségek adják. Elsősorban az unió által adott források biztosítják ezt a lehetőséget. Nem a városok vezetői miatt nem jönnek az EU-s pénzek. A beadott pályázatok esetében várjuk az elbírálást. Valóban többször is egyeztettem Pócs Jánossal a fejlesztések kapcsán. Egyelőre úgy tűnik, hogy a beadott pályázatok esetén csak reménykedhetünk, mert tudomásunk szerint 2024 előtt komolyabb beruházások nem indulnak el. Pénzügyileg kiegyensúlyozott, gazdaságilag pedig eredményes első háromnegyed éven vagyunk túl. Ezt bizonyítja ez az anyag. A következő év már problémásabb lehet – mondta a vita végén Balogh Béla alpolgármester. A szavazás során 10-en igennel voksoltak, s 1 nem mellett 3 tartózkodás került az ülés jegyzőkönyvébe.

A folytatásban a novemberi ülés talán legnagyobb érdeklődést kiváltó előterjesztését tárgyalták meg, amely a települési támogatásokról szóló rendelet módosítását tartalmazta.

– November másodikán a Miniszterelnökségen jártunk az alpolgármester úrral egyeztetni. Arról volt szó, hogy a megváltozott helyzetben hogyan lehetne segítséget nyújtani az önkormányzatoknak. Itt helyben nekünk is alkalmazkodnunk kell ehhez a megváltozott helyzethez, mivel sokan vannak és még többen lesznek nehéz helyzetbe. Ezzel a rendeletmódosítással szeretnénk rajtuk segíteni – mondta Budai Lóránt polgármester, mint előterjesztő. Az előterjesztést a Fidesz frakció is támogatta, derült ki Tamás Zoltán frakcióvezető szavaiból, aki azt azért nem értette, hogy az általuk beadott sürgősségi indítványt, amely a tűzifa támogatás bővítését jelentette volna, miért nem vették napirendre. Erre a város jegyzője, Baloghné dr. Seres Krisztina adta meg a választ.

Az előterjesztés a támogatások odaítélésénél figyelembe veendő összeghatárok módosítása mellett új támogatási formák bevezetését is tartalmazta. Így azon háztartások tekintetében, akik lakásfenntartási támogatás iránti igénnyel nem tudnak élni, mert havi jövedelmük meghaladja az újonnan javasolt jövedelemhatárt is, egyszeri fűtési költség támogatás igénybevételét javasolták, elsődlegesen a szolgáltató részére történő utalás útján, mely érdemi segítséget jelenthet.

Ugyanakkor a fűtési szezon kezdetével a lakástűz esetek potenciális lehetősége is fokozódik. Évente 3-5 lakástűz esetről értesül az önkormányzat, mert a tűzeset kapcsán segítségért fordulnak a károsultak a városhoz. Az idei évben sajnálatos módon két olyan tűzeset is történt a városban, melyet érintően – a jövedelmi helyzetre tekintettel – nem tudott az önkormányzat hathatós segítséget nyújtani. Az ilyen káresemények enyhítésére új támogatási forma bevezetésre tettek javaslatot az előterjesztésben, amely lakástűz esetén, jövedelmi határtól függetlenül, érdemi, gyors és hathatós segítségül tud szolgálni a károsult tulajdonos, illetve közeli hozzátartozója számára az életvitelszerűen lakott lakóingatlanának helyreállításához. Az előterjesztést végül egyhangúlag, 13 igen szavazattal fogadták el.

Miután a napirendi pontok végére értek, az interpellációk, a felvilágosítás kérés, a napirenden kívüli felszólalások félórája következett, melyet ezúttal nem töltöttek ki a képviselők.

 

 

Vélemény, hozzászólás?