A közmeghallgatáson történt

Idei közmeghallgatását tartotta a jászberényi önkormányzat képviselő-testülete szeptember 29-én, szerdán délután a Déryné Rendezvényház emeleti nagytermében. A találkozón a megjelent városlakók elmondhatták véleményüket a városi ügyekkel kapcsolatban, kérdezhettek és javasolhattak is.

Átlagosnak számító érdeklődés mellett – maradt néhány üres szék a teremben – kezdődött szerdán délután a közmeghallgatás Jászberényben, melyet a Jászsági Térségi Televízió jóvoltából azok is követhettek, akik nem jöttek el a Déryné Rendezvényházba. A felszólaló városlakók egyrészt saját szűkebb lakókörnyezetük problémáit vetették fel, másrészt véleményt is formáltak egyes önkormányzati döntések kapcsán.

Szó volt többek között egy évekkel ezelőtti falopási ügyről, melynek végeredményével nem volt igazán kibékülve a hozzászóló. Többen felvetették az utak rossz állapotát, a kerékpárosok romló közlekedési morálját, de szó esett az önerős járdaépítésről is.

Egy hozzászóló arról érdeklődött, hogy valóban csak a városháza nagytermében tartható-e testületi ülés, ahová csak nagyon kevesen férnek be, miközben a nyilvánosságot biztosítania kell a testületnek. Tamás Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a városháza nagytermében minden adott ahhoz, hogy a képviselő-testület végezze a munkáját. A Déryné Rendezvényházban komoly átalakításokat kellene végezni, s ezt követően már számos rendezvény, program megrendezésére alkalmas lenne.

– A nyilvánosságot a városháza nagyterméből azoknak is biztosítani tudjuk, akik nem tudnak oda eljönni, mert adott a televíziós, internetes közvetítés lehetősége. Mi ezért is gondoljuk úgy, hogy ott kell az üléseket tartani – mondta Tamás Zoltán.

Budai Lóránt polgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy aki nem szeretne a választók szemébe nézni egy-egy döntés után, annak természetesen elég a televíziós közvetítés.

Egy hozzászóló arról kérdezte Budai Lórántot, hogy igaz-e az a városban terjedő szóbeszéd, miszerint Pócs János országgyűlési képviselő minden fejlesztést elvisz Jászberényből Jászapátiba. A polgármester jelezte, erre a kérdésre talán nem neki kellene válaszolnia, hanem a képviselő úrnak, aki szintén jelen volt a közmeghallgatáson, Borbás Zoltánnal, a megyei közgyűlés alelnökével együtt.

Pócs János a kérdésre válaszolva adatokkal támasztotta alá, hogy ez az állítás miért nem igaz.

– Egyértelműen visszautasítom ezt az állítást, mert én 20 település képviselője vagyok, s nekem Jászberény ugyanolyan fontos, mint Jászapáti. Ezt bizonyítja az is, hogy 2010 óra több mint 34 milliárd forint kormányzati támogatás érkezett Jászberénybe. Ha 2019-től nézzük, akkor több mint 22 milliárd ez az összeg. Mert amikor az itteni vállalkozások állami támogatásokat kapnak, azzal egyértelmű, hogy Jászberényt is segítik. Ennek köszönhető például, hogy 1 milliárddal több lett Jászberény helyiadó bevétele, mint azt tervezték – mondta Pócs János, aki húsz perces hozzászólásában több dolgot is Budai Lóránt „fejére olvasott”.

Elmondta, hogy számos esetben együtt kellett volna működniük – pl. a Jászberényi Campus fennmaradása, Jász Múzeum épületének felújítása, Malom-projekt helyzetének rendezése -, de a polgármester erre nem volt hajlandó. Arról is szólt, hogy Jászberény korábbi vezetésének, de a kormánynak sem volt semmi köze ahhoz, hogy az Electrolux nagyrészt kivonult a városból. Ezzel szemben két vállalkozás is jelentős támogatást kapott, hogy Jászberényben telepedjen le, derült ki a képviselő szavaiból.

A Pócs János által elmondottakra reagálva Budai Lóránt megjegyezte, hogy nem minden úgy van, ahogy azt a képviselő állította, de nem ez a hely, ahol ezekre reagálnia kell, mert a közmeghallgatáson vannak, ahol nem a politikusoknak kell egymásról véleményt formálni. Ez a lakosság számára biztosított lehetőség, hogy véleményt formáljanak, problémákra felhívják a figyelmet.

A Malom-projekt kapcsán egyébként Tamás Zoltán ezúttal is jelezte, hogy hétfőn nyílt ülést tart az általa vezetett városfejlesztési bizottság – a városháza nagytermében – ahol, a lehető legtöbbet szeretnék megtudni arról, hogy mi a helyzet a beruházással kapcsolatban. Egy hozzászóló ezzel kapcsolatban arról érdeklődött, hogy mennyiben „fáj” a városnak a Malom félbehagyott építkezésének őrzése.

– Ezt is megtudhatja, amennyiben hétfőn ott lesz a jelzett nyílt ülésen – válaszolta a polgármester,

A közmeghallgatás végén Varga László, aki aláírásokat gyűjt munkásszálló-építés ellen, jelezte, hogy a tavalyi hasonló találkozón felvetett kérdéseire a mai napig nem kapott választ, pedig azt írásban ígérték neki. Ugyanakkor segítségét ajánlotta fel a városvezetésnek abban, hogy a Jász-Plasztik Kft. valóban ne építsen munkásszállót Jászberényben.

– A vállalkozó korábbi ingatlanfejlesztései kapcsán már többször nem tartotta be az ígéreteit. Van arra lehetőség, hogy írásos garanciát kérjen tőle a város, hogy valóban nem munkásszállót szeretne Jászberényben építeni. Ebben tudok Önöknek segíteni – mondta Varga László.

Szó volt még a közmeghallgatáson arról is, hogy a madarak – pontosabban az ürülékük – milyen sok bosszúságot okoz a városközpontban élőknek, az ott közlekedőknek. Kisebb tudományos konferencia körvonalazódott ezen kérdés megvitatásában, melynek végén egyetértettek abban, hogy a közös együtt gondolkodás lehet a megoldás.

Nos, dióhéjban ennyi történt a szerdai közmeghallgatáson. Hogy a felvetett problémák közül egy év múlva melyik vetődik fel ismét, illetve melyik oldódik meg addig, azt most még megjósolni sem lehet. Reméljük több lesz a megvalósult és kevesebb az, amelyik még mindig gondot okoz.

 

Vélemény, hozzászólás?