Átadták a Déryné Emlékplaketteket

Déryné Széppataki Rózára, a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznőjére emlékeztek, a róla elnevezett utca elején, egykori szülőháza helyén álló épület falán elhelyezett emléktáblánál, szeptember 29-én.

Halálának közel másfél évszázados évfordulóján, a Jászkerület, a Jász Múzeum és a Városvédő és Szépítő Egyesület által szervezett ünnepség első részében az emlékezés koszorúi kerültek elhelyezésre. Ezt követően, az esemény második része, a Jász Múzeumban folytatódott, ahol Kovácsné Lajos Krisztina népdalénekes és Molnár László népzenész műsorát hallgathatták meg a megemlékezés résztvevői. Ebben az esztendőben, Déryné-emlékplakettel ismerték el Beniczki Béla kántort, a Jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplom énekkarának karnagyát valamint a 2021. évben ötven éves, Jászberényi Kossuth Népdalkör munkásságát.

Déryné Széppataki Róza Jászberényben jött világra 1793. december 24-én Schenbach Róza néven. Még életében legenda lett és Magyarországon bizonyosan kevesen vannak, akik ne ismernék az őt ábrázoló porcelánszobrocskát, amely nevezetes szerepében, Treitschke: Alpesi rózsa című dalművének főszerepében ábrázolja, amint kissé előre hajolva, gitárral a kezében énekel.

 

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?