Virtuális kóruskarácsony Dél-Karolinában

Dr. Darázs Árpád (1922−1986) jászberényi születésű zenepedagógus és karnagy 1956 után az Amerikai Egyesült Államokban vált az úgynevezett Kodály-módszer egyik legelső és legkiválóbb képviselőjévé. Dr. Darázs leghosszabb ideig tartó, és egyben legmeghatározóbb amerikai évei Dél-Karolinához kötődnek, ahol 1966-tól egészen 1986-ban bekövetkezett haláláig tanított a Dél-Karolinai Egyetemen. Nemsokkal egyetemi oktatói kinevezése után megalapította a Dél-Karolinai Egyetem Hangversenykórusát, amellyel mind belföldön, mind külföldön, sikert sikerre halmozott.

A Hangversenykórus öregdiákjai 34 évvel szeretett professzoruk elvesztése után is hűségesen őrzik emlékét: időről-időre összegyűlnek, és közös énekléssel, beszélgetéssel emlékeznek rá. 2020-ban, az Egyesült Államokat is sújtó koronavírus-járvány miatt a Hangversenykórus öregdiákjainak a programjai is az online térbe költöztek. Nyáron virtuális kórussá alakultak át, és így vették fel Bárdos Lajos Régi táncdal című vegyeskarát.

Az esemény ötletgazdájának, Sharon McElveen Altmannek a lelkesedése az év végére sem hagyott alább: december 22-re virtuális karácsonyi kórustalálkozót szervezett.A kórustalálkozón elsőként, mintegy hitvallásként, a Dél-Karolinai Egyetem Alma Mater dala, majd Erkel Ferenc Himnusza (magyarul!) hangzott el. Ezt követően elsősorban karácsonyi kórusművek csendültek fel, többek között Kodály Zoltán Adventi éneke.

Nemrégen megkezdődött Dr. Darázs Árpád amerikai hangfelvételeinek (bakelit lemezek, magnókazetták) a digitalizálása, a találkozó résztvevői az elsők között digitalizált felvételeket hallgatva és azokhoz hozzáénekelve idézhették fel a Hangversenykórusban eltöltött éveiket. Az egyes zeneművek között lehetőség adódott a beszélgetésre, a darabokhoz fűződő személyes emlékek felidézésére is. Bár a virtuális kóruskarácsonyon a Darázs-tanítványoknak csak egy kis csoportja tudott részt venni, úgy gondolom, hogy ez a különleges esemény minden résztvevő számára még szebbé varázsolta az ünnepet.

Köszönjük Sharon McElveen Altmannek, Dr. Darázs Árpád utolsó egyetemi demonstrátorának a fáradozását, és áldozatos szervezőmunkáját, amelynek köszönhetően a világjárvány ellenére két szép virtuális kórusprogram is megvalósulhatott a 2020-as esztendőben Dél-Karolinában. Köszönjük Dr. Darázs Árpád dél-karolinai öregdiákjainak, hogy a mai napig ilyen szeretettel őrzik és ápolják városunk szülöttének és posthumus díszpolgárának emlékét a tengerentúlon.

Kiss Henriett zenetörténész, Darázs Árpád-kutató

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?