Praktikák a növényvédelemben

Házi praktikák a növényvédelemben – Szelíd növényvédelem címmel tartott előadást november 4-én Cserepkálóné Mirek Barbara, kertészmérnök növényorvos a JászPiacért Egyület szervezésében.

A programsorozat ötödik előadásán a kertészetekben, kiskertekben gyakran megjelenő kártevők riasztásával, növényeink „immunrendszerének” erősítésével kapcsolatban értékes, hasznos tanácsokat kaptak az érdeklődők. Szólt a hasznos szervezetek élőhelyének növeléséről, illetve a károsítók életterének redukálásáról.

A legfontosabb természetesen mindenkor a megelőzés. Ne hagyjuk, hogy növényeink elgyengüljenek, ezért nagyon fontos a termőhelyválasztás, a tápanyag-utánpótlás, a vetésforgó, vetési idő, a vegetációs idő, a talaj és az öntözővíz minősége is. S ha már meg történt, hogy növényeit kórokozók, gombák, tetvek lepik el, akkor sokféle és igen elterjedt vegyszerek helyett válasszuk a biológiai növényvédelmet. Ma már nem hókuszpókusz és varázslat, ha fürkészdarázs petét, ragadozó atkát vagy patogén gombák hiperparazitáit vetjük be a növényeinket megtámadók ellen.

Természetesen szó esett a jól ismert házi praktikákkal gyártott szerekről is, amelyeket gyakran nem megfelelő arányban, módon használnak a kertészkedők, pedig nagyszerűen teljesítenek a védekezésben: Neemfa olaj, narancsolaj, csalán, mezei zsurló, gilisztaűző varádics, fehér üröm, fokhagyma. Ez utóbbiról pontos receptet is adott Barbara. Fokhagymás olajos lemosó: Egy egység növényi olaj+ egy egység zúzott fokhagyma, állni hagyni 1 napot utána leszűrni, az olajat vízzel hígítani (4 ek. olaj + 4 dl víz) Nagyszerűen leviszi a rózsákról a zöld tetveket, csak arra vigyázzon mindenki, aki e szert használja, hogy a nap hűvös időszakában alkalmazza, mert melegben könnyen perzseli a növényt.

A házi tej vagy savó pedig jó szolgálatot tesz gomba- és vírusbetegségek ellen. Elkészítés: tejet háromszorosára hígítva permetezzük a növényt, pl a paradicsomot. Hatásos szernek bizonyul. A hallgatóság természetesen érdeklődött a poloskairtás módszeréről is. Leghatékonyabb, ha még kora tavasszal az anyapéldányokat begyűjtjük és elpusztítjuk, ugyanis egy poloskából nyár végére akár 500 db is lehet. Az anyapéldányok 40 petét is rakhatnak növényeink leveleire, amelyek generációi hozzák ezt a egyed számot – mondta Cserepkálóné Mirek Barbara, kertészmérnök növényorvos.

DM

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?