Örökzöld díszfák és bokrok a házi kertben

Az örökzöldek télen is szép látványt nyújtanak a kertben, de tűrőképességük szűkebb. A biztos eredés végett csak termesztőedényes vagy konténeres formában neveltet ültessünk!

Ültetni egész évben lehetséges a fagyok beálltáig. Gyakori eset, hogy nemkívánatos falat vagy csúnya kerítést kell eltakarni, erre az örökzöld borostyán alkalmas. Jól tűri az árnyékos helyet, szép sárga virága szeptemberben októberben nyílik. Jól bírja a városi szennyezett levegőt.

Bugac környéki homokpuszták őshonos örökzöld bokra a közönséges boróka. Jól bírja a száraz viszonyokat, terméséből készül a borovicska pálinka. Kertekben ültethető a nehézszagú boróka, alig egy és másfél méter magas, földre simuló cserje. Hosszú életű, akár több száz évig is elélhet a tiszafa, tőből elágazó bokor vagy fa. Lassan nő, levele pedig mérgező. Az oszlopos változatát is forgalmazzák.

Jellegzetes illatú örökzöld a thuja. A keleti változatok jól elviselik a szárazságot, hőséget, de kiheveri a lerágást is. Ismertebb változata az aranysárga thuja aurea. A nyugati thuja magasabbra növő bokor vagy fa. Már igényesebb, a szárazságot kevésbé tűri. Nyirkosabb párás helyen, de még félárnyékban is szép marad. Sok változata van, így például a sárga levelű, gömb alakú, vagy a keskeny oszlopos növésű.

Közismert karácsonyfa a lucfenyő. Zöld lombja egész évben díszít, párás csapadékos környezetben. Ha száraz, szennyezett a levegő, már nem fejlődik jól és gyakran megtámadja a fenyőgubacstetű. A nyírást jól bírja, ezért áthatolhatatlan sövény kialakítására is alkalmas. Az ezüstfenyő szárazabb talajon, páraszegény levegőn is szépen nő. Egyik legellenállóbb fenyőfajta, ezért városba is ültethető. Napos helyen lombja kékesszürke vagy kékeszöld és nem kopaszodik fel. Oltott változata az egyik legdrágább fenyőfajta.

Jászberény meszes talaján igénytelen körülmények között is megél a törpefenyő. Metszés nélkül sűrűn ültetve szinte áthatolhatatlan kerítést alkot, hasonlóan mint a tűztövis (Pyracantha), ami két három méter magasra nő. Apró virágai illatosak, termése augusztusban kezd pirosodni és október végéig, november közepéig díszít. Télen zöld lombja és a fehér hó érdekes színfolt. Termése a madarak tápláléka és a bokra fészkelőhely. Sövénynek nevelve tanya határolására is jó.

Szegedi Szilveszter kertészmérnök

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?