Gyümölcsfát a házi kertbe

A déli gyümölcsök tömeges megjelenése a hazai kereskedelemben jelentősen átalakította a magyar gyümölcsfogyasztást. Az a fura helyzet állt elő, hogy például a banán nyáron lényegesen olcsóbb, mint a közkedveltebb magyar nyári gyümölcs, mert azok árai az egekbe szöktek.

Egy kedvezőtlen időjárási tényező, főként az alacsony vagy magas hőmérséklet, a csapadék bősége vagy hiánya és a jégverés kockázatossá teszi a nagy befektetést igénylő gyümölcstermelést. Ráadásul a kereskedelem hatalmas árréssel dolgozik, a termelő sokszor jó, ha az önköltségi árat megkapja. Valamikor büntetendő volt a tisztességtelen haszon.

Egy lehetőség az önellátásra törekvés, a védettebb belterületi házi kertben. Kérdés az, hogy az idősebb korosztályon kívül a fiatalabbak hajlandóak-e a hasznosabb időtöltésre, vagy szívesebben vágják a családi ház kertjében a füvet évi 4-6 alkalommal.

Nincs már működő országos hírű kertbarát kör Jászberényben, ahol színvonalas szakmai előadásokon kívül minden évben metszési bemutatót is tartottak. A város belterületének talaja kötött és meszes. A Zagyva medréhez közelebb egyre jelentősebb a kékes, tömör agyagtalaj (GLEY), ami a gyümölcstermelőknek okoz sok problémát. A nyomelemek hiánya elsősorban vashiányt, a levélzet sárgulását és a fa pusztulását okozza.

A hiánybetegség vegetációban permetezéssel és talajba műveléssel szüntethető meg, ez számos vegyszerrel lehetséges, ami sokféle nyomelemet tartalmaz. Az ősz a gyümölcsfaültetés legalkalmasabb ideje. Október végére várható, hogy faiskolai lerakatokban is megjelennek a szabad gyökerű oltványok. Lehetőleg törpe alanyúakat ültessünk a házi kertjeinkbe. Minden csemete az uniós szabályok és szabványok szerinti címkével ellátott, ahol a fajta latin neve, alanya és a vírusmentessége is szerepel. Sajnos a termelőknek csak a kódszáma.

A gyümölcsfa csemete bizalmi áru és csak az első termés megjelenésekor derül ki a vevő elégedetlensége vagy csalódottsága.

Szegedi Szilveszter

kertészmérnök

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?