A lakás és a kert mérgező növényei

Az élő szervezeteket károsító anyagok mérgek, a bőrön keresztül felszívódva vagy elfogyasztva okoznak mérgezést. Egyes növények különösen erős méreganyagokat termelnek.

Ezek között kell megemlíteni a sivatagi rózsát, ami dísznövény. Sok szobanövény vagy kerti díszbokor, fa, esetleg gyomnövény is mérgező lehet. Az emberre veszélyes növények például a cicákra vagy kutyákra is ártalmasak, mert szabadon mozognak a lakásban és a kertben. A macskák fűigényük kielégítése végett szokták megrágni a növényeket. Általánosan ismert, hogy az idősebb korú, legyengült idült betegségekben szenvedő emberek fogékonyabbak a növényi mérgekre is, mint a fiatalabb korosztály.

Gyakran okoznak halált a kertben előforduló gombák. A mérgező gyomok között kell megemlíteni a nadragulyát, aminek a levele és a gyökere is alkaloidot tartalmaz. Belőle készült készítmények pedig egykeresztes gyógyszerek. A közismert maszlag (datura) minden része erősen mérgező, levele és magja drog hiosciamint tartalmaz. Dísznövény változata datura arborea, fásodó cserje, nagy bókoló, illatos virágú. Fagyra érzékeny, ezért kell fagymentes helyen teleltetni.

A kerti borostyán termése és a levele is veszélyes. A tiszafa levele nagyon mérgező. Ősszel virágzik a nagyon szép kikerics. Sziklakertbe ültethető termése drog. Köszvényes roham ellen ható anyagot tartalmaz. Emlős állatokra is mérgező, a közismert gyöngyvirág levele fontos szívgyógyszer alapanyag volt. A piros termése is mérgező.

Cserepes szobanövények közül a primula obconica szőrös levele érzékeny bőrű embereken gyulladást okoz. Kevésbé ismert, hogy a nárcisz, jácint vagy a liliom hagymája mérgező. Egyes cserepes dísznövények minden része veszélyes, például clivia, a nőszirom, iris, vagy a kála (zantedeschia). Másoknak csak a magja, ilyen a közismert ricinus és a szagos lednek (lathirus). Az aszparágusznak a termése.

A felsorolt mérgező dísznövények és gyomok semmilyen részét nem szokás emberi vagy állati felhasználásra alkalmazni, de vigyázni kell ha a házban kisgyermek van.

Szegedi Szilveszter kertészmérnök

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?