Ösztönözni kellene a versenyképességet

A Közösen Jászberényért Egyesület képviselőjelöltjei sajtótájékoztató keretében reflektáltak az Electrolux Lehel Kft. múlt kedden kiadott, nyolcszáz munkavállalót érintő, átszervezésről szóló közleményére.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Electrolux Group szeptember 10-én, kedden közleményben jelentette be, hogy a porszívó – és hűtőgépgyártás jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezi át. A termelés-áthelyezés tényére reagálva hívott össze szeptember 11-én sajtótájékoztatót Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület polgármesterjelöltje.

Elsőként az Electrolux nagy visszhangot kiváltó közleményéről osztotta meg gondolatait dr. Gedei József. Egyetértve Budai Lóránt korábban elhangzott véleményével – miszerint az Electrolux neve ma már összeforrt Jászberény városával –, hangsúlyozta, az átszervezéssel a cég munkavállalóinak közel egyharmada kerül utcára, mely körülmény nem csupán a családok számára tragédia, de Jászberény városa, valamint azon kis- és középvállalkozások szempontjából is, akik beszállítóként működtek közre a cég életében.

„Személyes tragédia, mert nincs egyetlen ember sem, aki elveszítve a munkáját nem érez lelki törést, különösen akkor, ha régóta az adott helyen dolgozik és megtett mindent, hogy sikeres legyen. Tragédia megélhetési szempontból. Vajon tudja-e az adott pillanatban a munkavállaló – amikor közlik vele a hírt –, hogy hol lesz a munkahelye a jövőben, és az új munkahely vajon Jászberényben lesz-e, vagy valahol másutt? Vajon biztosítják-e azokat a szociális hálókat, melyeket az Electrolux éveken át biztosított számukra?”

A nyolcszáz elbocsátott dolgozóban is minden bizonnyal felmerülő kérdések elhangzását követően a képviselő elmondta, ha ebből a több száz emberből már csak néhányan is úgy érzik, Jászberényben nem biztosított számukra a megélhetés, családjukkal, gyermekeikkel együtt más településen keresnek majd boldogulást. A jelenleg is regnáló képviselőjelölt szerint az egyik legfontosabb kérdés az, hogy miként és miért jutottunk oda, hogy a közel 100 millió eurós befektetés a vállalat nyíregyházi gyárában valósul meg. Ő elsősorban a fővárosból Jászberénybe vezető főút minőségét, a Gyöngyösi út leromlott állapotát, a befektetési környezet, az iparterületek színvonalát emelte ki, mint lehetséges indok, majd a továbbiakban javaslatokat fogalmazott meg.

– A magasabb hozzáadott értékű termelést kellene támogatni, stratégiai-partneri viszonyt kellene ápolni az Electrolux vállalattal. Képezni kellene a munkaerőt, sokkal több pénzt kellene fektetni a kutatásba, az innovációba, ösztönözni kellene a versenyképességet, ezek mind le is vannak írva a város terveiben, de papíron maradtak – fogalmazott a képviselőjelölt.

A folytatásban Budai Lóránt tért ki a tájékoztató eredeti témájára – ami a fenti események miatt háttérbe szorult –, vagyis a Szabó Tamás polgármester által elnyert bérlakás pályázatra, melynek részleteiről az elmúlt évek során több alkalommal is beszámolt a sajtó képviselőinek. Az esetről újabb fejlemények láttak napvilágot: – „Kellett egy bizonyos jövedelemigazolás a feleségétől. Ahhoz, hogy a pályázatot nyertessé lehessen kiértékelni, az igazolást Szabó Tamás adta ki a saját feleségének” – mondta az egyesület polgármester-jelöltje a megtudott információkról, majd az esemény a sajtó képviselői által feltett kérdések megválaszolásával zárult.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?