Demográfia és családpolitika

Lakossági fórumra hívta az érdeklődőket, a városért való közös gondolkodás jegyében Budai Lóránt, a Jobbik önkormányzati képviselője, április 23-án délután a Városi Könyvtár kamaratermébe. Az esemény fő témájaként a demográfiai helyzetből kiindulva a családpolitika kérdéseiről beszéltek a meghívott vendégek.

A rendezvény kezdetén, annak moderátora, Turóczi György, a Jobbik megyei sajtófőnöke üdvözölte a megjelenteket. A demográfia és a családpolitika szorosan összefügg egymással, ezek kérdéseit járták körbe a fórum előadói. Felszólalásaikban elmondták, hogyan látják a fennálló helyzetet, összefoglalták a véleményük szerint legégetőbb problémákat, és kifejtették, hogy ezekre milyen megoldásokat javasolnak.

Első körben, a téma helyi vonatkozásait előtérbe helyezve, a városi önkormányzat képviselő-testületének ellenzéki tagjai mondták el hozzászólásaikat.

A Jobbik részéről Bobák Zsolt kifogásolta, hogy a kormánypárt, a bérlakások építése helyett a munkásszállók kialakítását támogatja, ahogy ez helyben is történik, egy Faiskola utcai épülettel kapcsolatosan. Párttársa, Budai Lóránt szerint nem vonzó a városunk a fiataloknak, ezért hagyják el, vagy nem térnek vissza ide tanulmányaik után. Ennek egyik oka lehet a helyi szórakozási lehetőségek szűkülése, hiánya, ezen mindenképpen változtatni kívánnak.

Dr. Gedei József, a DK képviselője a társadalmi egyenlőtlenségek elleni fellépést sürgette. Kifejtette: a társadalmi olló oly mértékben szétnyílt, hogy akik nem tudnak megfelelő élethelyzetet teremteni maguknak Jászberényben, helyben érvényesülni, elmennek a városból. Fontosnak nevezte az esélyegyenlőséget. Úgy vélte, hogy egy önkormányzatnak lehetnek erre vonatkozó programjai, döntései.

Balogh Béla, az MSZP részéről megjegyezte, hogy a berényiek itthon tartásához élhetőbb városra van szükség, olyan intézkedések szükségesek, amelyek megállíthatják a lakosság fogyását és erre vannak lehetőségek.

Ezt követően a meghívott országgyűlési képviselők a „nagypolitika” terén fejtették ki nézeteiket, álláspontjaikat a témákban.

Csányi Tamás (Jobbik) megfogalmazta kritikáit a kormány családvédelmi akciótervével kapcsolatosan. Véleménye szerint sokakhoz szól, de keveseket ér el majd ez a program, és a családokat hitelfelvételre „kényszeríti”, a bankok érdekkörébe tolja.

A DK részéről Vadai Ágnes kiemelte, hogy a családok gyermekvállalási kedvének növeléséhez a megfelelő társadalmi környezet kialakítása is szükséges. Mindehhez a túlóratörvény módosítását, az otthonápolás állami elismerését, a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, a családi pótlék emelését és az oktatás és egészségügy reformját sürgette. Szólt a lakhatás költségeinek támogatásáról, miszerint a minimális közműszolgáltatásokat alanyi jogon kellene juttatni az embereknek.

A lakosságcsökkenés megállításához az ország általános állapotát is meg kell vizsgálni, vélte dr. Varga László (MSZP). Megszólalásában kifejtette: hazánk több régiója is siralmas állapotban van, sereghajtó az uniós versenyképességi mutatók szerint. Tovább romlott az egészségügy és az oktatás helyzete, a munkavállalók egyre kiszolgáltatottabbak. Pártja elképzeléseit ismertetve szükségesnek tartja a gyereknevelés és a munka összehangolását.

Az esemény záró részében a hallgatóság kérdéseit válaszolták meg az előadók.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?