A tisztább környezetért

A „Helyet!” Alapítvány Jászberény Város Önkormányzatával együttműködve szemétgyűjtési akciót szervezett az élelmiszermentésből részesülő családok bevonásával a Neszűr területén. Az első ilyen, a helyben lakókat aktivizáló megmozdulást március 8-án, pénteken tartották a 3.- 4. dűlőben.

– Köztudott, hogy sajnos nem kevés a szemét mennyisége a Neszűrben és ezen bizony változtatni kell – jelentette ki Balog Donát, a körzet önkormányzati képviselője, aki jelen volt a Neszűr 3.- 4. dűlőjében a szemétszállító konténer megérkezésekor.

A környéken lakók talicskán, biciklin vagy éppen kézben cipelve több zsák szeméttel érkeztek a gyűjtési pontra, és az általuk összeszedett mindenféle hulladékot a gyűjtőkonténerben helyezték el.
Gáspár Csaba városüzemeltetési és közfoglalkoztatási referens a helyszínen ismertette az akció ötletének részleteit. Jászberény Város Önkormányzata a „Helyet!” Alapítvánnyal közösen másfél éve egy élelmiszermentési programban vesz részt. Ez a tevékenység úgy működik, hogy multinacionális kereskedelmi egységek még le nem járt, de már pulton nem tartható élelmiszereit az alapítvány megkapja. A termékekből készített csomagokat a komplex telepprogramban résztvevő családok között rendszeresen, adományként szétosztják, amiből a közfoglalkoztatottak csoportja is részesül.

Az önkormányzat jelentős támogatással érintett, az elmúlt évben egy kis áruszállító gépjárművet vásárolt, és az ezzel foglalkozó emberek státuszát fedezi, adja hozzá a megvalósításhoz.
Arra gondoltak, hogy a társadalmi együttműködés – amiben a telepprogram is megvalósul – ne merüljön ki abban, hogy a többségi társadalom folyton-folyvást csak ad. Alakuljon ki együttműködődés, melyben az adományozottak is felelősséget vállalnak, ami mindkét fél számára hasznos lehet. Azt kérték a rendszeresen élelmiszertámogatásban részesülő neszűri lakosoktól, hogy kéthetente egyszer, amikor előre meghirdetett időpontban konténer érkezik, hozzák ide a saját, illetve a szomszédos portákról, vagy az utak mellől összegyűjtött szemetet, hulladékot elszállításra. Tegyék meg ezt magukért, a környezetükért és természetesen a közjó érdekében, hogy a Neszűr szemetes, áldatlan állapotának felszámolásában segítsenek, közreműködjenek.
Balog Donát elmondta, körzeti képviselői keretének egy részét fordítja a szemétszállító konténerek fuvarköltségének fedezésére és látványos változást várnak a kéthetente ismétlődő akciótól.

Mindezzel együtt felhívta a figyelmet a nagyszabású szemétszedésre, a „Te szedd!” mozgalomra, melynek keretében március 22-én, pénteken a helyi lakosság mellett várták mindazok jelentkezését, akik szebbé szeretnék varázsolni a városnak ezt a külterületi részét.

* * *

Lapzártakor már tudjuk, hogy az akció sikeres volt, a Neszűrben élők pozitívan fogadták, és részt vettek benne. Sajnos azt sem hallgathatjuk el, hogy a gyűjtött 700 zsák szemét néhány vandálnak szúrta a szemét, és szerdára virradóra a zsákok többségét felvagdosták, a szemetet szétszórták. Nem lehet eléggé elítélni ezt a közösségellenes tevékenységüket. Reméljük, hogy elnyerik méltó büntetésüket.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?