Tavaszköszöntő dalos est

A hagyományokhoz híven dallal köszöntötte a tavaszt a Palotásy János Vegyeskar szombat esti műsorában, a Déryné Rendezvényházban, amelynek szinte valamennyi nézőtéri székét elfoglalták a kórus rajongói.

A kórust Ecsedi Péter karnagy dirigálta, aki énekművészként is közreműködött a programban. Az est moderátora, dr. Kissné Kohári Erzsébet köszöntötte a megjelenteket és a műsorblokkok között ismertette a műveket, valamint előadóik rövid életrajzát.

Az első blokkban a műsornak címet adó Tavaszköszöntő csendült fel nyitódalként, majd az Oscar díjas film betétdala a Bodzavirág, Vavrinecz Béla Széles a Balaton című műve, Két cigándi lakodalmas, és a népszerű Dana-dana hangzott el. A dalokat Farkasné Szőke Tünde művésztanár kísérte zongorán.

A Bedőné Bakki Katalin örökébe lépő Ecsedi Péter 2017 óta vezényli a kórust nagykőrösi zenepedagógusi munkája mellett. Jászberényben a református gyülekezet kántoraként is ismerhetjük tevékenységét, valamint rendszeresen fellép magánénekesként különböző koncerteken és rendezvényeken. Az est vendégeiként szereplő Vukovich Edit énekművésszel és Baksa Endre zongoraművésszel szoros barátság fűzi össze, számos koncerten szerepeltek már együtt. A művészek a Tavaszköszöntő hangversenyre szívükhöz közel álló darabokból választottak néhányat. Elsőként Ecsedi Péter előadásában a Hegedű száraz fája című remekművet élvezhette a közönség Baksa Endre kíséretével.

Vukovich Edit a budapesti Mátyás templom kórusának tagja. Repertoárjuk széles körű, folyamatosan adnak elő modern és középkori műveket is. A művésznőt Tardy László karnagy szólistaként is foglalkoztatja. A jászberényi közönségnek Kodály feldolgozása szerint virágénekeket hozott.

Baksa Endre kolozsvári születésű zongoraművész, kiváló zenetanár. Zenei pályáját Kodály Zoltán gondolatai motiválják: „Kultúrát nem lehet örökölni, az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Vannak az életnek olyan régiói, melyekben csak a zene világít be.” Baksa Endre a hangversenyre Chopin művét hozta el kulturális lámpásként. A továbbiakban a három művész közös szereplése páratlan élményt nyújtott előadónak és hallgatónak egyaránt.

A színpadra visszatérő kórus ugyancsak felejthetetlen szerepléssel örvendeztette meg a hallgatóságot a Nabucco című operából kiemelt Rabszolgák kórusa mű előadásával. A jászberényi zeneszerzők nótáiból összeállított népdalfeldolgozások ugyancsak sikert arattak. A záródalként előadott az Eladott menyasszony című operából a Nyitókórus eléneklése méltán érdemelte ki a vastapsot és a ráadást.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?