Világosság-sötétség játéka

Fotókiállítás nyílt november 8-án a Városi Könyvtár kamaratermében Varga Zsófia természet képeiből. Ennek apropóján kihirdették a Terplán Zénó Ferences Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola „A természet csodái” című fotópályázat győzteseit is.

A csípős hidegről beérkezve az évszakok váltakozása elevenedett meg a könyvtár harmadik emeleti folyosóját díszítő természet képeken. A Terplán Zénó 11. osztályos tanulója Varga Zsófia hol a napsütésben, hol a zúzmara szőtte téli tájban látta meg a szépet. A vendégeket csak némi unszolással lehetett elszakítani a szemet gyönyörködtető képektől, hogy Szatmári Antalné alpolgármester asszony hivatalosan is megnyissa a kiállítást. Beszédét azzal kezdte, hogy mély benyomást tettek rá a képek, melyek a világosság-sötétség játékával, a fény felé fordulás üzenetét közvetítik. Néhány kép, olyan mintha nem is fénykép lenne, hanem festmény – utalt alpolgármester asszony az apró részletekre, az élénk színekre.

A művészeti értékek sorában Aranyosi Ervin: A fénykép örök című versével Buronyi Erika szavalata tette még emelkedettebbé a hangulatot, aki úgy tűnt, nemcsak versmondóként, hanem barátnőként is jelen volt. Zsófia megosztotta lapunkkal, hogy már egészen kiskorában elvarázsolták a családi albumok, így, amikor megkapta első okostelefonját, nem volt kérdés mire fogja használni a legtöbbször. Később a családi kompakt géppel fényképezett, majd beruházott egy kezdő tükörreflexes masinára is. Azonban legtöbbször még mindig okostelefonja van kéznél, amivel akár testnevelés órára menet is alkot. Így született meg a kiállítás egyik legnépszerűbb „pókhálós képe”, melyről sokan azt hihetnénk komoly beállítást és komponálást igényelt.

Lelkesedésével és tehetségével szép eredményeket ért el. Előző tanévben az „Erdők, mezők vadvilága” országos verseny különdíjasa lett, és szintén tavaly a „Jászberény az én szememmel” című fotópályázatot is megnyerte. A sikerek ellenére elmondta, hogy hivatásának nem választaná a fotózást, de hobbiként biztosan a szívügye marad. Mint ahogy sok kezdőnek, neki is akadtak pártfogói, főként Zsidó Zoltánné tanárnő személyében. „A tanárnő nagyon szereti a tanulóit, tényleg odafigyel ránk” – mondta Zsófi. Nem túlzás azt állítani, hogy a Terplán Zénó iskolára is jellemző a tehetséggondozó mentalitás, melynek szép példája a nemrég megrendezett fotópályázat. A verseny nyerteseit Juhászné Gyenes Melinda, a Terplán Alapítvány kuratóriumának elnöke hirdette ki, de mindenekelőtt örömének adott hangot, hogy felkarolhatják, támogathatják a fiatalokat.

A fotópályázaton első helyezést ért el Gyarmati Enikő, a második díjat Szöllősi Gergő vihette haza és harmadikként díjazták Nagy Klaudia munkáját. A 36 pályamunkából választott győztes alkotások is helyet kaptak a folyosó falán, melyekkel büszkén pózoltak tulajdonosaik. Az iskola közösségi munkáját mutatja az is, hogy Molnár József gazdasági-műszaki igazgatóval és Szabó Attila igazgatóhelyettessel az élen számos tanár részt vett az eseményen és gratulált a fiataloknak.

A kiállítás december 20-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?